Kuinka kynää pidellään

Meren rannalla, Lown lahden kupeessa sijaitsee maan suurin ja tärkein kauppapaikka on Dione, joka jakautuu useisiin eri kaupunginosiin aina rikkaiden suurista kartanoista pieniin, arvottomiin hökkeleihin sataman sivulla. Dionesta kulkija löytää kaiken laillisen ja laittoman, mikäli vain tietää, mitä etsii.
Kuparirapu
Rakuza
Posts: 546
Joined: Mon Sep 04, 2017 8:30 pm

Re: Kuinka kynää pidellään

Post by Kuparirapu » Wed Sep 19, 2018 10:41 pm

"Oikea havainto, herra sienenlakki," Parcal nyökytteli ja kallistaen päätään tarkasteli peikon maahan raapustelemien kirjainten hahmoja. Epäsuhtaisia, kuin venyneitä mitä kummallisimpiin suuntiin. Lapsen käsialaa, mutta sitä tuo taisi toisaalta ollakin, mutta samoin peikko tuntui keskittyvän jokaiseen vetoon hartaasti. Vaan kuinka kummalliselta tuo näyttikään Nimettömän silmissä, joka oli pelkästään väärentänyt tarpeeksi kirjoitusta usean paksun kirjan täytteeksi.
"Tuo onkin yksi tärkeä muotoseikka, jotta teksti ei muutu epäselväksi," hän jatkoi. "Hyvä muistisääntö näiden kahden kirjaimen eroon voisi olla, hmm... Esimerkiksi, jos jatkamme aiempaa vuorivertaustamme, A-kirjain kuten Aieden vuoristo, voimme ajatella että pisteet tuovat kirjaimen muotoon Ä, kuten sanassa räntää jota vuoren rinteille ropisee. Kaksi pistettä kuitenkin riittää, kirjainten ei tarvitse olla taideteoksia."
Puhuessaan Parcal muotoili kaksi kirjainta, ja kääntäen purjekankaan osoitti sormellaan niitä Xhaylle. Viereltä kuului kuinka ovi kävi, ja Nimetöntä ovella vastassa ollut rouva käveli ulos käärien hihojaan. Kaivon luona häärineet lapset kiiruhtivat tämän luokse ja innostuivat höpöttämään kuinka vieras herra opetti herra peikkoa piirtämään vuoria joissa satoi räntää. Nimettömän teki mieli pyöräyttää silmiään, mutta hillitsi itsensä.
"Lukutaito tulee olemaan teille suureksi hyödyksi," hän jatkoi opetustaan. "Ilmeisesti työpaikaltanne löytyy nimilapuilla merkittyjä purkkeja, joiden sisällön voitte sitten ymmärtää ilman että teidän tarvitsee avata sitä tai...esimerkiksi haistaa. Mutta yhtenä erityisen tärkeänä seikkana on että opitte kirjoittamaan oman nimenne. Se on arvokas taito, varsinkin jos joskus tulette tekemään virallisia sopimuksia kauppiaiden tai kiltojen kanssa. Silloin pystytte todistamaan että juuri te olette suostuneet mahdollisiin sopimukseen kirjoitettuihin ehtoihin, eikä kukaan muun teidän sijastanne. Ja kauniisti muotoiltu allekirjoitus antaa teistä oppineen ja hienostuneen kuvan. Voisin vielä näyttää miten teidän nimenne kirjoitetaan..."
Tuntiessaan äkkiä viereltään huokuvan lämmön Nimetön huomasi uunin alkaneen jo lämmetä, ja siirsi laatikkojakkaraansa kauemmas.
"...Jos vain haluatte. Näyttää että taikinanne kaipaa pian enemmän huomiota kuin minä."

User avatar
Viherkivi
Posts: 129
Joined: Sat Sep 02, 2017 5:01 pm
Location: Vantaa, Finland
Contact:

Re: Kuinka kynää pidellään

Post by Viherkivi » Mon Oct 01, 2018 5:52 pm

Keittiössä ei paljon lukutaitoa tarvittu, ainakaan Xhayn osalta. Hän usein valmisteli työnsä järjestämällä työpisteensä kuntoon ennen tarjoilun aloittamista. Kun kaikki maustepurnukat ja veitset ja muut olivat käden ulottuvilla ja ojennuksessa, säästi puolipeikko kovasti aikaa. Tosin tuo järjestelyn nopeuttaminen lukutaidon avulla houkutteli kovasti. Samoin myös houkutteli tuo nimikirjoituksen osaaminen, todisteena siitä että sopimuksen oli hyväksynyt juuri hän, eikä kukaan muu. Hyvää muista uskova Xhay ei tullut edes ajatelleeksi, että nimikirjoituksia voitiin väärentää siinä missä muitakin asiakirjoja.

"Miten kiehtovaa." hän totesi opettajalleen ja mietti aan ja ään eroja, "Uskon että tulen nauttimaan oppimatkastani aapiskukon kyydissä."

Opettajansa kehotuksesta Xhay käänsi huomionsa hetkeksi uunin puoleen. Se oli todellakin alkanut lämmetä, mutta leipää ei sopinut paistaa liian kuumassa uunissa -- lopputuloksena oli palanut kuori ja mahdollisesti raa'aksi jäänyt sisusta. Xhay puuhasi uunin kimpussa, tasasi palaneita puita, ja lisäsi muutaman halon lisää uunin tulipesään. Hän halusi mahdollisimman tasaisen ja kestävän hiilloksen.

Palattuaan opintojensa ääreen, hän kääri häntänsä nilkkojensa ympärille ja totesi sitten "Olen kyllä nähnyt joitain kirjoja, joissa on ollut taideteoksia. Yleensä sivun ensimmäinen kirjain."
Xhaylla ei tietenkään ollut kovinkaan usein mahdollisuuksia päästä kirjoihin käsiksi, mutta joskus hän oli nähnyt muutamien varakkaiden kauppiaiden esittelevän myyntiartikkeleitaan päivällisen äärellä -- joskus ostajia piti oikein voidella hyvällä viinillä ja ruoalla.

Kuparirapu
Rakuza
Posts: 546
Joined: Mon Sep 04, 2017 8:30 pm

Re: Kuinka kynää pidellään

Post by Kuparirapu » Sat Oct 06, 2018 7:36 pm

"Taideteoksia...ah, puhutte alkukirjainten maalaamisesta. Tosiaan, sellaista on joskus tapana tehdä joillekin käsikirjoituksille. Mutta kadunkansan joukossa ja kiltojen sopimuksissa moiset ovat varsin harvinaisia. Ne kun vaativat tuntemusta sekä kuvataiteesta että myös typografiasta."
Parcal naurahti lyhyesti, mutta Nimetön ei ollut naurussa mukana. Hän vilkaisi sivusilmin uunin kanssa puuhastelevaa peikkoa, ja yritti ymmärtää itseään. Mikä tuossa oli niin erityistä? Miksi hän koki että hänen täytyi olla täällä? Mutta vastausta ei noussut hänen mieleensä, ja se herätti Nimettömässä aitoa turhautumista.
"Mutta tosiaan, teidän nimenne...," hän jatkoi peitellen katseensa alas kankaaseen. "Xhay Sienenlakki, siis. Khsay...ksay, ei sentään, vaan Xhhhay."
Mutisten Parcalin pitelemä hiilenpala luonnosteli muutaman kirjaimen, ennen kuin hän viimein kirjoitti maistelemansa nimen sille. Hän viimeisteli viimeisen kirjaimen ja kallistaen päätään nyökkäsi hyväksyvästi.
"Kas noin. Xhay Sienenlakki," hän sanoi ja ojensi kankaan peikolle lähempää tutkimusta varten. Samalla hän pani merkille, että talon ovella näkyi liikettä. Muutkin asukkaista olivat ilmeisesti jo aavistelleet että tarjolla olisi pian uunituoreita leipäsiä, ja näemmä jokin muu talkoopuuha oli alkamassa. Haistaen jo että hänen oli aika lähteä Nimetön rykäisi ja nousi seisomaan.
"Ehkä voimme jatkaa peruteellisemmin seuraavalla kerralla. Jos saavun ylihuomenissa samaan aikaan, sopiiko se teille? Voimme aina sopia paremmasta ajasta, jos teidän tai minun velvollisuuteni tulevat oppituntien eteen."
Parcal vilkaisi hiilenpalaa arvioivasti ja ojensi sen sitten Xhaylle:
"Pitäkää toki tämä ja kangas, voitte jo kokeilla hieman mitä kaikkia kirjaimia muistatte. Ja kankaaseen riittää että hankaatte sen vedellä puhtaaksi, niin teillä on jälleen puhdas kirjoitusalusta."

User avatar
Viherkivi
Posts: 129
Joined: Sat Sep 02, 2017 5:01 pm
Location: Vantaa, Finland
Contact:

Re: Kuinka kynää pidellään

Post by Viherkivi » Sat Oct 20, 2018 8:45 pm

Taas uusi hassu sana, Xhay pisti merkille. 'Typografia', hän makusteli sanaa mielessään ja mietti, mitä moinen mahtoi tarkoittaa. Se ei ollut eläin, mutta ehkä jokin harvinainen kasvi -- joskaan hän ei ollut varma mitä tekemistä flooralla oli alkukirjaimien kanssa... Vaikka kai osa oli aika kukkaisen ja lehtevän näköisiä taideteoksia. Hän siveli partaansa mietteliäänä ja katseli nimeään kirjoitettuna kankaalle. X, x olisi helppo kirjain, sillä voisi varmasti korvata monta muuta yhdistelmää.

Hän säpsähti hieman, kun hänen uusi opettajansa Parcal alkoi tehdä lähtöä. Talon perheenemäntiä oli alkanut kokoontua pihalle omine taikinoineen, ja osa pesusoikkoineen kaivon äärelle, ja kaikki kaakattamaan juoruja. Ehkä Xhayn tuutori ei pitänyt väkijoukoista -- Xhay osasi ymmärtää moisen mekkalan kaihtamisen hyvin. Joskus sitä vain kaipasi omaa rauhaa ja hiljaisuutta.

"Hmmh.", hän myhäili, edelleen mietteliäänä kun katseli kangasta ja hiiltä. Nämä EIVÄT olleet herraspeikon opiskeluvälineitä, joten puolipeikko pisti mieleensä hankkia vahataulun ja tikun itselleen; sellaiset joita kirjurit joskus käyttivät. Ei kai vaha voinut nyt NIIN kallista olla?
"Ylihuomenna sopii hyvin.", hän myöntyi sitten, "Varmistan, että saatte uunituoreen leivän mukaanne sillä kerralla."

Muutamia lapsia oli hiipparoinut katsomaan peikon opiskeluvälineitä, mutta Xhay varmisti, että yksikään touhukas emäntä ei nappaisi kangasta pesuun -- ei ainakaan vielä.

~*~

OoC: Alkaa olla varmaan valmista taputeltavaksi ja viimeisteltäväksi tämä ketju?

Kuparirapu
Rakuza
Posts: 546
Joined: Mon Sep 04, 2017 8:30 pm

Re: Kuinka kynää pidellään

Post by Kuparirapu » Mon Oct 22, 2018 6:59 pm

"Hyvä siis, seuraavaan kertaan," Parcal totesi ja kevyesti hymyillen heilautti kättään Xhaylle. Hän oli tehnyt päätöksen viimeisellä hetkellä, äänekkään asukaspaljouden kokoontuessa uunin ja kaivon välille. Hänenkin täytyi kohteliaasti kieltäytyä muutamaan ehdotukseen jäädä vielä hetkeksi, mutta vedoten työhönsä ja ohjaten jatkokysymykset Xhayta kohti Nimetön pääsi lopulta kiertämään pihan portille ja astumaan sieltä kadulle. Hilpeä puheensorina kuitenkin kuului aidan yli ja saatteli vielä hänen askeleitaankin.
Kohtelias hymy, joka Parcial Creyn kasvoilla oli pysynyt, suli silmänräpäyksessä pois ja Nimetön hengitti syvään. Hemmetti soikoon, hän oli tullut tänne selvittääkseen miksi peikko oli niin häntä kiehtonut, mutta lähtenyt mukanaan aivan yhtä suuri epätietoisuus kuin aiemminkin. Nykien leuastaan työntyvää pukinpartaa hän kertasi mielessään talon yksinkertaisia asukkaita ja näiden nenäkkäitä kakaroita. Että tuollaista tietämättömyyttä oli vaikeaa katsoa...!
"Etkö sinä ole työskennellyt pahemmissakin olosuhteissa?" hänen kylmä järkensä kysyi. Mutta siinäpä ongelma olikin, hän ei työskennellyt tuolla! Tuon peikon apuopetus ei edistänyt häntä mitenkään, ei vaikuttanut mihinkään, ei ollut yhtää mitään. Vaan silti hän oli järjestänyt itsensä tästä tulevaisuuteen opettamaan peikko tavaamaan aakkosia!
Päästäen parrastaan Nimetön hidasti kiihtyneitä askeleitaan, ja samalla pakotti ärtymyksensä piiloon kuin kiehvuan kattilan päälle olisi asetettu kansi. Hetken aikaa hän leikitteli ajatuksella jättää peikko taas omiin oloihinsa, nyt järkytys ja pettymys olisivat vain entistä pahemmat kun luvattu opettaja ei enää ilmestyisikään.
Mutta taas kerran hän tunsi sisimmässään, ettei tulisi tekemään sitä. Niinpä Nimetön joutui sen sijaan harkitsemaan, mitä hänen täytyisi järjestellä jotta ylihuomenna hänellä olisi tyhjä paikka uudelle oppitunnille.

//Kyllä alkaa olla sopiva paikka päätellä minustakin. Kiitokset pelistä//

Locked