Mestarilta toiselle

Meren rannalla, Lown lahden kupeessa sijaitsee maan suurin ja tärkein kauppapaikka on Dione, joka jakautuu useisiin eri kaupunginosiin aina rikkaiden suurista kartanoista pieniin, arvottomiin hökkeleihin sataman sivulla. Dionesta kulkija löytää kaiken laillisen ja laittoman, mikäli vain tietää, mitä etsii.
Post Reply
User avatar
Anlie
Posts: 160
Joined: Sat Feb 17, 2018 5:15 pm

Mestarilta toiselle

Post by Anlie » Wed Nov 18, 2020 7:40 pm

// Viherkiveä odotellaan saapuvaksi puolipeikkoherransa kera//

Päiväsaikaan satamakadulla sai väistellä edestakaisin kulkevaa väkeä, eikä tilannetta selvästikään helpottanut laiturille lastiansa purkava alus, jonka ympärille oli mudostunut jonkinlainen hässäkkä. Vaatturi puikkelehti ihmisten välistä koriaan suojelevasti edessään puristaen, samalla etsien katseellaan korttelinkulmaa josta hänen oli määrä kääntyä. Toivonmukaan Teurastetulta Prinssiltä lähtiessä hän hahmottaisi paremman reitin takaisin, mutta tätä kautta hänet oli neuvottu, eikä Alenalla ollut aikaa harhailla etsimässä oikeaa paikkaa. Eihän hänellä ollut aikaa syödäkään vielä tämän vuorokauden aikana, mikä muistutti nyt itsestään inhottavana pistelynä vatsanpohjassa. Osasyynä pistelyyn saattoi olla myös paksupaperinen, kankurien killan sinetillä suljettu kirje, jota hän oli perannut sana sanalta ennen lähtöään toimituskierrokselle. Totta puhuen Alenan olisi pitänyt jäädä ompelemaan, mutta nyt jos koskaan hän kaipasi raikasta ilmaa ja päätti viedä satama-alueen asiakkaiden työt henkilökohtaisesti. Saisipahan hän samalla tarkastaa tämän tavernan jonka kaikki tuntuivat tietävän vaikka eivät myöntäneet käyneensä.

Kärsimättömien käännösten jälkeen Alena arveli saapuneensa oikeaan paikkaan, vaikkakin jostakin rakennuksen takaa tuntui kuuluvan sikojen röhkintää. Hetken epäröinnin jälkeen Alena tarttui kuitenkin kievarin ovenkahvaan, eihän hän voisi harhailla ympäri taloa etsimässä keittiön ovea, ja oven avatessaan voimakas ruoan tuoksu iski häntä vasten kuin nyrkillä. Alena nielaisi tyhjää ja haravoi katseellaan puolipeikkoa lounastaan lopettelevien tai iltapäivätuoppiaan aloittelevien asiakkaiden seasta ja avokeittiönurkasta, kunnes pysäytti ohikulkevan tarjoilijan: ”Anteeksi, mistähän voisin löytää kokkinne?”
Ennen vastausta Alena pisti merkille miten katse viipyi tummassa nutturassa, tiheään kudotussa harmaassa viitassa ja sen alta pilkottavasta koristekirjaillusta tummansinisessä villakangasmekossa. ”Ai Xhay? Keittiön puolella”, sanoja seurasi epämääräinen viittoilu takakeittiön suuntaan, mihin Alena kohotti kulmiaan. Hän ei pitäisi siitä että asiakkaat harhailivat paikkoihin jotka eivät heille kuuluneet. Tarjoilija käsitti hänen katseensa oikein ja nyökkäsi, hieman vaivaatuneesti kylläkin, ”Minä näytän, rouva on hyvä...”
Vaatturi seurasi kiltisti perässä, kohti keittiötä.

User avatar
Viherkivi
Posts: 129
Joined: Sat Sep 02, 2017 5:01 pm
Location: Vantaa, Finland
Contact:

Re: Mestarilta toiselle

Post by Viherkivi » Mon Feb 15, 2021 3:18 pm

Xhay oli huhkinut kuin hullu lounasruuhkan yli. Onneksi yövuorossa oli ollut pätevä tiimi tekemässä valmistelut aamuksi; puolipeikko oli saanut pannut kuumiksi heti, aamiaisen tarjolle, ja päässyt sen jälkeen heti lounaan valmisteluun. Siihen oli mennyt aikaa, mutta nyt keittiö oli kuin huippuunsa viritetty viulu, eikä Xhay sietänyt ainoatakaan riitasointua valtakunnassaan. Viimeiset lautaset lähetettiin asiakkaille, ja enimmät pannut olivat pesupaljussa, ja tiskari niiden kimpussa. Puolipeikko ojensi auttavan kätensä, ja alkoi kuivata astioita -- jos keittiössä oli aikaa nojailla, oli aikaa myös siivota. Näin he saisivat puolet nopeammin valmista.

"Xhay, tämä tuli takaisin...", yksi tarjoilijapojista sanoi ja ojensi puolipeikolle lautasta, jossa oli mehevä pihvi ja juuresmuhennosta. Annos oli syöty melkein kokonaan, ruokaa oli ehkä pari peukalonmittaa jäljellä. Xhay katsoi lautasta ja hänen ilmeensä synkkeni kun poika selitti: "Asiakas löysi annoksestaan hiuksen."

Xhay näki sen. Se oli pitkä ja musta hius. Hänen omat hiuksensa olivat punaruskeat ja lakin alla. Hän katsoi tiskaria, joka oli kalju, ja toista apulaista, jolla oli vaaleat lyhyet kiharat.
"Vai sillä lailla.", Xhay sanoi, ja pisti puhtaan pannun tulille.
"Jorge, lämmitä lisää juurikasmuhennosta ja kastiketta.", hän käski ja keräsi nopeasti tarvitsemansa tarvikkeet; lihapalan ja mausteet. Puolipeikko oli keljulla tuulella moisen ketkuilun takia, ja kun häntä kutsui toinen tarjoilija, puolipeikko katsoi tulokkaita silmät täynnä tulta ja tappuraa.

Koska tulija oli mestari Alena, hänen ilmeensä lientyi hieman, ja hän viittasi vieraan istumaan nurkalla olevalle jakkaralle.
"Jorge, vieraalle mukillinen viiniä, juustoa ja leipää!", Xhay käski -- hänen keittiössään ei kukaan jäisi nälkäiseksi.

Post Reply