Adrasteahaltiat

Aavat merialueet kaukana maanpäällisestä asutuksesta kätkevät syvyyksiinsä oman valtakuntansa ja arvoituksellisen, omissa oloissaan viihtyvän kansan. Adrasteahaltiat asuttavat Tritonin ja mantereen välisiä merialueita aina Calibanin saariston merialueisiin saakka, ja näiden pieni yhteiskunta on täysin omavarainen.

Ulkonäkö & pukeutuminen

Adrasteahaltiat ovat muutamia poikkeuksia lukuun ottamatta hyvin tyypillinen haltiakansa ulkonäkönsä perusteella. Näillä ei kuitenkaan ole haltioille tyypillisiä korvia, vaan korvat ovat surkastuneet kokonaan pois niiden tarpeettomuuden vuoksi. Siinä missä maalla elävillä sukulaisilla on korvat, Adrasteahaltioilla on pelkkää ihoa. Kasvojenpiirteet ovat kuin keskivertohaltialla muutenkin: kapeat ja sirot, piirteet ovat hyvin pehmeät, eikä karkeita linjauksia ole lainkaan. Nenä on pieni ja siro, silmät kapeat, mutta näillä on kahdet silmäluomet; alempi on läpinäkyvä, ja pitää veden poissa silmistä, eikä sitä saa avattua tai liikuteltua, ja sitten näillä on niin sanotusti myös normaalit silmäluomet, joiden käyttö on lähinnä reaktionomaista muutoin kuin nukkuessa. Silmienväri vaihtelee, mutta yleensä se on hyvin vaalea, lähes valkoinen ja vivahtaa joko siniseen, ruskeaan tai vihreään. Huulet ovat kapeat ja hieman punertavammat, mitä näiden lähes valkoinen iho on. Kaulalla näillä on molemmin puolin kidukset, jotka mahdollistavat hengittämisen veden alla. Kasvoja kehystävät vapaana olevat, levämäisesti rakentuvat hiukset, joiden väri periytyy suvussa, ja vaihtelee vain vähän eri sukujenkin kesken, ja usein hiukset ovat lähes aina vihreän eri sävyissä vaihtelevia värin puolesta.

Vartalo muistuttaa muutoin myös hyvin paljon maalla elävän haltian vartaloa, raajat ovat hoikat ja sirot, vartalo on muutenkin solakka ja hyvin veistoksellinen. Pituutta heillä on usein noin 170 senttiä, tai pituus jää kymmenen senttiä vähäisemmäksi, tai saman verran pidemmäksi. Hoikkien ja pitkien sormien ja varpaiden välissä kuitenkin ovat kevyet, läpikuultavat ihopoimut, jotka helpottavat uimista. Varpaiden välissä ne ovat selkeämmät ja paksummat, ja sormien välissä ne ovat pienemmät ja loppuvat jo keskimmäisen nivelen kohdalle, jotta sormienkäyttö on mahdollista niistä huolimatta. Kämmenselät koristeellaan usein tatuoinneilla, joiden merkitys vaihtelee haltian omien ajatusten mukaan, ja usein niihin käytetään pelkkiä kuvia, eikä juuri koskaan edes kirjaimia tekstistä puhumattakaan.

Vaatteita he eivät käytä, mutta koristelevat vartaloaan erilaisin koruin ja lävistyksin, joiden väreissä tapaa kirkkaita kontrastina meren omiin, melko synkkiin väreihin. Haaksirikkoutuneiden laivojen uumenista löytyneet korut ja jalokivet ovat löytäneet paikkansa Adrasteahaltioiden koruvalikoimissa, ja niistä on otettu myös vaikutteita. Perinteiset sormukset ovat kuitenkin jääneet sivuun, tai niitä on hyödynnetty kaulakoruina ketjuihin laitettuina, mutta rannerenkaat ja näyttävät kaulakorut ovat molempien sukupuolten suosiossa.

Magian esiintyminen & käyttö

Adrasteahaltiat osaavat parantaa omien sanojensa mukaan paremmin kuin minkään muun kansan edustaja ja osaksi se pitääkin paikkaansa. Adrasteahaltiat tietävät paljon parantamisesta, mutta heidän tietonsa riittävät vain oman kansansa jäsenten parantamiseen ja hoitamiseen. Parantaminen on arvostettu taito, mutta sitä pidetään vain ja ainoastaan naisten ammattina ja työnä. Magia puolestaan esiintyy hyvin vahvana ja magiaa esiintyy yleisesti sekä naisilla että miehillä ja on harvinaista, jos Adrasteahaltialla ei ole lainkaan magiaan. He osaavat käyttää sitä hyvin, rakentamiseen, parantamiseen ja kaikkeen siltä väliltä, ja sitä käytetään myös paljon arjen askareiden helpottamiseen. Magia on luonnollinen osa yhteiskuntaa, eikä sitä ilman osattaisi elää. Teknologia on näin ollen matalammalla tasolla, mitä muiden haltioiden keskuudessa, sillä Adrasteahaltiat korvaavat lähes kaiken teknologiaan vähänkään liittyvän magialla.

Magiaa käytetään poikkeuksellisesti viidenkymmenen sanan avulla, ja sanojen sijaan loitsuja opetellaan ulkoa tarpeen mukaan. Sanat oppii joskus elämän aikana ulkoa, mutta se ei ole päämäärä, vaan magian sujuva käyttäminen ja loitsujen tunteminen on tärkeämpää.

Kulttuurin erityispiirteet

Nämä välttävät mahdollisuuksien mukaan (eli lähes aina) kontakteja muiden rotujen edustajiin. Nämä tuntevat olevansa kaiken muun yläpuolella, jumalista seuraavia, ja he välttelevät kaikkia mahdollisia kontakteja muihin, joten Adrasteahaltioista ei tiedetä juuri mitään, ja vain harvat muita haltiarotuja edustavat haltiat edes tietävät heistä. Heidän yhteiskuntansa on hyvin säännelty ja tarkkaan varjeltu, eikä toimia ohjeiden ja sääntöjen ulkopuolella hyväksytä. Kaikki on määritelty keskusrakennukseen sijoitettuihin kirjoihin, jotka on suojattu ja kirjoitettu magian avustuksella, jotta ne säilyvät myös meressä. Kirjat sisältävät myös kaiken perintönä sukupolvelta toiselle kulkeneen tiedon ja kirjoja onkin kertynyt suuri kirjastollinen. Niitä vaalitaan ja suojellaan, ja niistä vastaavat erityisesti tehtävään nimitetyt henkilöt.

Yhteiskunnan ja elämän ollessa säännösteltyä ja ennalta määrättyä, yhteiskunnasta on muodostunut myös selkeä luokkayhteiskunta, jossa jokaisessa samanlaisessa asemassa olevalla on oma tehtävänsä, ja tätä toteutetaan koko elämän ajan sitä kyseenalaistamatta. Jokainen myös toimii yhteiskunnan eikä oman edun mukaisesti.

Naimisiinmeno on yksi suurimmista juhlista Adrasteahaltian elämässä. Tapahtumaa kunnioittaa koko kaupunki, vanhemmat ja ystävät antavat siunauksensa liitolle ja liitto antaa monia oikeuksia ja tuo mukanaan velvollisuuksia. Sitä pidetään eräänlaisena aikuistumisriittinä, ja liiton vahvistaa kaupungin korkeimmassa arvoasemassa oleva kaupunginjohtaja. Jos jollakulla on jotakin liittoa vastaan (sulhasta ja morsianta lukuun ottamatta), liittoa ei välttämättä synny lainkaan, mutta tilanne on hyvin harvinainen, sillä ajatellaan enemmän yhteistä etua kuin yksilön omaa etua. Vaikutusvaltaisempia tässä asiassa ovat kuitenkin vanhemmat ja muut lähisukulaiset, joilla on myös eniten sananvaltaa kumppanin valitsemisessa. Naimisissa oleva haltia saa oikeuden osallistua kylää koskeviin päätöksiin ja hänellä on mahdollisuus hankkia lapsia sekä muuttaa omilleen vanhempiensa luota. Tämä saa myös velvollisuudekseen huolehtia vanhemmistaan, mikäli tarvetta joskus esiintyy.

Adrasteahaltiat viettävät lapsuutensa melko vapaasti, mutta nuorena aloittavat opiskelun, jota kestää aikuisikään saakka. Nämä oppivat vanhempiensa ammatin lisäksi myös yhteiskuntaansa liittyvää yleissivistystä ja käytöstapoja, sekä tietenkin he oppivat myös lukemaan ja kirjoittamaan. Lukutaidoton Adrasteahaltia on hyvin poikkeuksellista, ja tämä usein myös syrjäytetään yhteiskunnasta silloin. Luokkayhteiskunta istuttaa jo lapsien päähän usein ylemmyydentunnetta muita kohtaan, ja ylpeys kuuluukin lähes jokaisen Adrasteahaltian luonteenpiirteisiin. Nämä voivat elää korkeintaan 1 200-vuotiaiksi.

Aseita Adrasteahaltiat käyttävät vain meren suuria petoja vastaan puolustautumiseen, ja joskus harvoin laivojen karkottamiseen, mikäli nämä jäävät liian pitkäksi aikaa kaartelemaan asumuksien yläpuolelle. Aseina nämä suosivat keihäitä, joissa usein on hyvin pitkä terä, joka kapenee loppua kohden.

Kaupunki, jossa nämä asuvat, on rakennettu kokonaan meren pohjan sedimenttikerroksista ja savesta, jotka on magian avulla muokattu koviksi ja kestäviksi materiaaleiksi. Adrasteahaltiat suosivat rakennuksissaan pyöreitä ja pehmeitä muotoja, ja rakennukset ovat kaikki lähes samankokoisia lukuun ottamatta kaupungintaloa ja kirjastoa, jotka molemmat ovat massiivisia ja koristeellisia, jotta niiden arvo muistettaisiin paremmin. Tavallisissa taloissa harvoin on mitään koristeita, ja kalusteetkin ovat yksinkertaisia.

Adrasteahaltioiden ruokavalio koostuu suurimmaksi osaksi merenelävistä, kaloista, simpukoista ja nilviäisistä, mutta merilevää käytetään myös jonkin verran. Nämä eivät kasvata mitään itse, vaan keräävät kaiken ympärillään olevasta merestä sitä ja sen eliöitä kunnioittaen. Nämä tietävät siitä, että muita rotuja on olemassa, mutta heidän tietämyksensä perustuu arvailuihin ja hukkuneisiin, joten se on hyvin vähäistä.