Räjähdyspisteessä

Ceresin suurin asuttu saari Triton on useamman kaupungin, sataman ja teiden verkko, ja lähes kokonaan omavarainen hallintoaan myöten. Lisäksi saaristoihin lasketaan pohjoisessa sijaitseva syrjäinen Calibanin saaristo ja sen kaksi asuttua saarta, sekä kokonaan asuttu Itärannikon saaristo, joka on Dionen tärkeä kauppakumppani.
User avatar
Kide
Posts: 736
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 pm

Re: Räjähdyspisteessä

Post by Kide »

Tämä kapteeni näytti tietävän asiansa, Achardin oli myönnettävä. Kenties kokemuksesta?
Achardille oli tämän vuoden alussa myönnetty paljonkin oikeuksia, joista kaikkia hän tuskin vielä itsekään muisti. Ja velvollisuuksia, joista kurjimpiin kuului korkea-arvoisten aseman huomiointi. Vaan osittain heidän varoillaan tämä laitos pyörikin, joten sille ei mahtanut mitään. Ehkä hänenkin olisi vain aika ottaa siitä oma hyötynsä.
Lievä yllättyneisyys ehti livahtaa Achardin kasvoille Rayashin ladellessa molempien turhiksi tietämiä kehuja. Yleensä paremmassa asemassa olevat tyytyivät uhkailemaan, jos halusivat painottaa sanomisiaan. Kapteeni Doultburilta sentään näytti löytyvän käytöstapojakin.
"Ymmärrän hyvin, oikein hyvin", Achard vastasi ilmeensä korjattuaan. "Katsotaanpa." Hän siirtyi viereisen hyllyn puoleen ja sormeili hetken kirjojen selkämyksiä. Valtava hyllykkö oli niin täynnä toinen toistaan paksumpia niteitä ja kansioita, että sen tasot olivat keskeltä aavistuksen notkollaan. Lopulta komentaja löysi etsimänsä, puolentoista nyrkin levyisen nahkakantisen nidoksen ja nosti sen pöydälle pölyisen tumahduksen kera. Patinoitunut nahka ja siitä huonosti erottuvat merkit kertoivat tarpeellisen opuksen iästä.
"Kuten totesinkin, herra Narwen pienine rikkeineen on vapaa kolmen kultarahan sakon maksettuaan tai muun tahon sen maksaessa", Achard toisti sisällysluetteloa selatessaan. "Mitä neiti Cabraan tulee, hänen rikkeensä ovat hieman erikoislaatuisempia. Kun koko tapahtumasarja lasketaan yhteen, huomioiden yhteistyö herra Virqenin toimien kanssa, vapautusta vastaan tulisi asettaa kymmenen kultarahan sakko." Achard oli ilmeisesti löytänyt etsimänsä viitteen, mutta sivujen kääntämisen sijaan siirsi huomionsa Rayashiin. "Tällöin tietoja ei tarvitse toimittaa syyttäjälle, mutta kirjaus niistä meidän arkistoihimme tulee. Kun kyseessä on tämänkaltainen tapahtuma, ymmärrän hyvin, etteivät tällaiset merkinnät ole erityisen miellyttäviä." Achardin katseessa näkyi nyt suoraa laskelmointia. "Uskon, että voimme säästää kirjanpitäjämme yhdeltä ylimääräiseltä työltä, jos sakkoon lisätään viisi deneä." Achard katsoi Rayashia odottavasti. Hän uskoi, että he voisivat tässä asiassa päästä mukavaan sopuun. Ja hänen vaimonsa, joka oli kiukutellut hänelle jo monta päivää ties mistä turhasta, saattaisi rauhoittua uuden kaulakorun myötä.

Kun asia oli sovittu, Achard kääntyi takaisin kirjansa puoleen. Hän muisteli, että Virqenin nimi oli mainittu vartijoiden kesken hänen historiansa takia, ja se saattaisi mutkistaa asioita. Achard selasi kirjan viimeisiä sivuja hetken, kunnes pysähtyi pöydän toiseltakin puolen luettavissa olevan otsikon alle: Virqen.
"Eldrin Virqenin osalta tilanne onkin hieman eri. Kuten täältä näemme", Achard osoitti sivua heidän edessään, "hänellä on historiaa. Hänet on vapautettu kovista syytöksistä samaan tapaan aiemminkin lupauksella, ettei vastaava tule toistumaan. Teidän toimesta silloinkin, näemmä." Achard nosti katseensa Rayashiin ja yskäisi.
"Niin, tietysti meidän on silti mahdollista sopia sakoista, joilla herra Virqen vapautuu jälleen. Lisäehtoja kun aiempaan vapautukseen ei tarkemmin oltu kirjattu tämän varalle. Mutta teidän, arvon Kapteeni, tulisi jälleen taata Eldrin Virqenin lainkuuliaisuus." Achardin katse odotti Rayashin hyväksyntää. "Ja sille asialle ei rahakaan mahda mitään, että tämän rikkeen myötä joudumme muuttamaan merkintöjä." Achard huokaisi kuin kerätäkseen voimia tulevaan koitokseen.
"Jotta herra Virqen on mahdollista vapauttaa uudelleen, joudumme myös tiukentamaan sopimuksen ehtoja. Jatkossa – ja uskokaa pois, toivon kovasti ettei niin kävisi – jos herra Virqen joutuu vielä huostaamme yhtä vakavista syytöksistä, sakkoja ei määrätä pelkästään hänestä vaan myös teistä, Kapteeni Doultbur. Herra Virqenin rikokset tullaan jatkossa lukemaan osittain teidän vastuullenne, sikäli kuin jälleen vannotte hänen puolestaan." Achard katsoi Rayashia varovaisesti ennen kuin lisäsi: "Oletteko valmis kolmenkymmenen kultarahan sakkoon ja uusiin ehtoihin Eldrin Virqenin vapautusta koskien, arvon Kapteeni?"
User avatar
Tinanja
Rakega
Posts: 915
Joined: Sat Sep 02, 2017 4:16 pm
Location: Phoebe
Contact:

Re: Räjähdyspisteessä

Post by Tinanja »

Rayashin katse seurasi Ackardin tekemisiä ja erityisesti sitä, miten hitaasti, kuin esitellen sitä kirjanpidon rivistiöä ennen kuin tarttui oikeaan, paksuun kirjaan. Tuosta tulisi vielä hyvä tässä, ja politiikassa, kunhan vähän vielä saisi kokemuksen ja iän tuomaa arvovaltaa. Valkoisen Lohikäärmeen kapteeni suoristi selkäänsä katsoessaan, miten se paksu opus osui pöytään ja Ackard alkoi etsimään sisällysluettelosta oikeaa kohtaa. Rayashin ilme koveni vähän tämän kuullessa kommentin Narwenin rikkeistä, ja sitä seuraavan sakon Mirayan tekemisistä. Mies ei pitänyt siitä, miten hänen tyttärestään jäisi tänne pysyvä merkintä, mutta… hän ei aikonut päästää tätä syyttäjälle asti - sitten se olisi kaupunginkin kirjoissa. Täältä se voisi joskus vielä kadotakin… vahingossa.

Kapteeni ei sanonut mitään, mutta nyökkäsi lyhyesti Narwenin ja Mirayan osalta.
“Rikoksista on maksettava jokin hinta, ja mikäli se jää tänne kansien väliin, se on parempi kuin syyttäjän pöytä ja arkistot”, Rayash totesi kuivasti, ja kurottautui ottamaan rahapussukastaan ensin kolme kultakolikkoa, ja sitten laski seuraavasta kourallisestaan omaan pinoonsa kymmenen kultarahaa. Hän halusi saada tämän hoidettua mahdollisimman nopeasti, ja mahdollisimman hiljaa. Mitä vähemmän aikaa hän viettäisi täällä, sitä vähemmän juoruilla olisi aikaa juurtua paikalleen. Mutta samalla, hänen itsevarma, suoraselkäinen olemuksensa ja sisimpänsä kieltämättä nautti tästä auktoriteetin käytöstä.
Kun Rayash kuuli vielä Ackartin kommentin viidestä kultarahasta sakon päälle, kapteenin huulille levisi pieni hymy.
“Kuten sanoin, nuorena tuollaisen aseman saavuttaminen on hyvin ansiokkaan työn tulosta”, totesi Rayash ja laski vielä rahapussukastaan omaan pinoonsa viisi ylimääräistä kultarahaa Mirayan sakon vierelle. Ackart oli vielä lahjakkaampi tässä kuin hän oli uskonut. Rayash tiesi kyllä tasan tarkkaan, ettei hän voinut tinkiä tässä tilanteessa, vaikka miten olisi halunnut. Eikä raha ollut ongelma, kiitos niiden… kirjanpitoon piilotettujen lisätoimien. Kapteeni olisi kyllä keksinyt paljon muutakin käyttöä rahoilleen kuin maksaa kirjanpitäjänsä ja parhaan ystävänsä aiheuttamia sakkoja Drienellä.

Rayashin ilme näytti hyvin auktoriteettisen etäiseltä ja luotansatyöntävältä Ackardin kääntäessä keskustelun viimein Eldriniin. Rayash oli kiusallisen tietoinen miehen menneisyydestä, ja siitä miksi tämä oli alunperinkään päätynyt vankilaan - ja historia tuntui nyt vain toistavan itseään. Hänen kasvoiltaan oli vaikea lukea mitään, kun hän kuunteli Ackardin sanoja, mutta mielessään miehellä oli lähinnä pettymys sen syvän ärtymyksen ja lähes vihan takana - hän olisi voinut käyttää päivänsä ihan muuhunkin. Sen auktoriteettiasemassa olemisesta mies kyllä piti, mutta tämä aihe oli liian lähelle osuva, liian syvä, että hän olisi voinut pitää siitä enää. Ei nyt, kun puhuttiin konkreettisista asioista, tuomioista ja siitä, että hänen päänsä olisi pian myös tuolla samalla pölkyllä. Hän ei tiennyt, mikä tilanne oli tähän johtanut, ja miksi tilanne oli kärjistynyt - ehkä tällä talven viettämisellä täällä oli osansa asiassa tavalla tai toisella? Mies katsoi kuitenkin sivua sanaakaan vielä sanomatta.

“Tiedät varmasti, mitä tämä tarkoittaa herra Virqenin osalta, mikäli tämä päätyy syyttäjälle asti”, Rayash huomautti viimein kuivasti, eikä saanut sitä neutraalin auktoriteettista sävyään takaisin ainakaan tuohon toteamukseen. Sanat eivät varsinaisesti olleet hyväksyviä, mutta ne eivät myöskään kieltäytyneet Ackardin ilmoittamista ehdoista. Rayashin mielessä kuitenkin ehtojen sijaan pyörivät lähinnä ne skenaariot, jotka Eldriniä odottaisivat. Parhaimmassa tapauksessa Eldrin saisi pitkän vankituomion, huonoimmassa tapauksessa historiansa vuoksi tuo todennäköisesti hirtettäisiin esimerkkinä kaikille ja vahvistamassa ennakkoluuloja magiaa kohtaan entisestään. Oli hyvä tuuri, että miehellä oli käteistä mukana merkittävä summa, sillä hän oli ollut matkalla sopimaan joistain Lohikäärmeen korjauksiin liittyvistä yksityiskohdista ja lisäpyynnöistä. Se saisi selkeästi odottaa vielä, kapteeni ajatteli ja irrotti rahapussukkansa vyöltään, ja alkoi hitain, varmoin liikkein laskea rahoja pöydälle aiempien kolikoiden vierelle. Tuo lisäsi vielä yhden ylimääräisen kultakolikon sen Mirayan sakon vieressä olevan viiden kultarahan pinoon.
“Oletan, että voitte vapauttaa kaikki kolme samantien?” tuo kysyi sitten tarjoten hiljaisen hyväksyntänsä ehdoille, joita tuo Ackard oli ladellut. Ne olivat turhia ja tämä olisi hänen maineelleen riski. Mutta se oli riski, joka oli otettava mikäli hän haluaisi saada Eldrinin vankilasta ulos ja tuon kirjanpidon pois syyttäjän pöydältä. Hänenkään valtansa tässä tilanteessa ei riittäisi saamaan Eldriniä ulos - tuo vartija oli oikeassa, ja tiesi sen ihan yhtä hyvin kuin Rayashkin.
User avatar
Kide
Posts: 736
Joined: Sun Sep 03, 2017 10:57 pm

Re: Räjähdyspisteessä

Post by Kide »

Kapteeni Rayash Doultbur laski kynttilänvalossa syvän oranssinkultaisena kimaltavia kolikoita pöydälle yksi toisensa perään. Mies maksoi molemmasta syytetystä pyydetyn summan mukisematta ja pysyi tähän rahamäärään ja syytösten pinoon nähden hämmästyttävän rauhallisena. Kapteeni olisi kai maksanut enemmänkin, olihan kyse osaltaan hänen maineestaan, mutta Achard ei ollut sydämeltään vielä niin musta, että olisi käyttänyt tilannetta pidemmälle hyväkseen. Neiti Cabran tietojen hävittäminen jäisi hänen tehtäväkseen ja siitä hän halusi hyvityksen, mutta muutoin hän pysyi virallisissa summissa. Niin viralliseksi kuin tätä toimintaa oli varaa kutsua.

"Tiedän varsin hyvin, mutta onneksi tämä korvauksesi takaa sen, että me käsittelemme hänen uudet merkintänsä täällä ja ne jäävät vain meidän arkistoihimme", Achard antoi lupauksensa Rayashin huomautuksen jälkeen. Kapteeni ei antanut sanallista lupaustaan, mutta viimeinen kolikoiden pino teki sen hänen puolestaan. Rayash hyväksyi uuden sopimuksen – hänen täytyi tosissaan pitää työntekijöistään, erityisesti Eldrinistä – ja poikkeuksellisesti Achard päätti hoitaa tämän kirjanpidon itse. Jaflinilla oli usein liikaa kysymyksiä, vaikka hänen vuosikymmenten kokemuksellaan luulisi jo ymmärtävän kuinka asiat täällä pyörivät.
Joku olisi voinut sanoa, että ylintä valtaa piti raha, eikä se joku olisi ollut väärässä.
Achard istui alas ja kaivoi esiin paperia ja kirjoitusvälineet Rayashin laskiessa rahoja pöydälle. Achard luotti siihen, ettei hänen tässä tilanteessa tarvitsisi tarkistaa summaa. Hän alkoi raapustaa selontekoa uusista ehdoista koskien Eldrin Virqenin vapautusta, kaatoi päälle kuivatusjauheen ja ravisteli sen pois ennen kuin ojensi dokumentin pöydän toiselle puolen Rayashille. Hän työnsi myös mustepullon sulkakynineen lähemmäs.
"He ovat vapaita lähtemään", Achard vastasi. "Mutta kuten sanoin, ehdot ovat muuttuneet ja tällä kertaa tarvitsen myös kirjallisen hyväksynnän sopimuksen uudelta osapuolelta." Komentaja osoitti katseellaan paperia. Rayashin olalla istuva lintu näytti niin ikään kääntävän katseensa paperiin kuin se olisi ollut myrkkyä. Vaara. Tuon siivekkään pistävät mustat silmät tuntuivat Achardista inhottavilta. Ne saivat linnun näyttämään siltä kuin se olisi ymmärtänyt enemmän kuin lajilleen oli tyypillistä.

"Pyydän alaiseni vapauttamaan heidät heti", Achard lupasi allekirjoituksen saatuaan. "Haluatteko mennä mukaan, Kapteeni Doultbur?"
Achard kutsui Kahgalia, joka oli ennen sakoista sopimista siirtynyt kuuliaisesti toimiston ulkopuolelle tietäen, ettei tuleva keskustelu kuulunut pelkälle vanginvartijalle. Lisäksi oli aina parempi toimia ennen kuin jouduttiin käskemään.
"Kaikki kolmeko, herra Komentaja?" Kahgal vielä varmisti huoneessa saamaansa käskyä epäuskoisena.
"Pesuako korvasi tarvitsevat? He kaikki", Achard vastasi päästäen ensimmäistä kertaa tunteita ääneensä. Kahgalin reaktio paljasti kuinka paljon tätä jälkikäteen ilmeteltäisiin ja se ärsytti Achardia jo valmiiksi. Hän ei halunnut selitellä tekojaan, ei sellaisen pitänyt olla tarpeen komentajalle, mutta silti hän tiesi joutuvansa siihen.
"Selvä, herra Komentaja", Kahgal vastasi oitis ja teki kunniaa ylemmälleen ennen kuin siirtyi ovelle odottamaan mikäli Rayash seuraisi häntä.
"Sanoisin tapaamisiin, mutta sitä tuskin kumpikaan toivomme. Hyvää päivänjatkoa siis, Kapteeni", Achard hyvästeli Rayashin ennen kuin siirsi huomionsa takaisin kirjanpitoon.

*

Minuutit olivat muuttuneet Mirayan mielestä tunneiksi. Aika tuntui koko selliosastolla liikkuvan kituvan hitaasti eteenpäin kuin kaikki olisivat odottaneet mihin tämä yllättävä päivä päättyisi. Vain Tryg näytti keskittyvän pelkästään itseensä, tai pikemminkin palaneisiin partahaituviinsa. Hän oli painunut kauimmaiseen nurkkaan kun taas muut supisivat keskenään ja loivat odottavia katseita ovelle.
Eldrin näytti siltä, ettei halunnut tulla häirityksi, mutta silti Miraya kyykistyi uudelleen heidät erottavien kalterien viereen. Näiden kylmien rautatankojen lisäksi heitä tuntui nyt erottavan ylitsepääsemätön muuri, vaikka se näkymätön olikin.
"Voiko Ray onnistua?" hän kysyi hiljaa, vaikka ei uskaltanutkaan toivoa vastausta. Hän ei katsonut suoraan Eldriniin vaan hänen ohitseen ovien suuntaan, vaikka ei kunnolla täältä sinne nähnytkään. "Kiitos, Eldrin. Taas", Miraya lisäsi vielä hiljempaa. Hän ei edelleenkään uskaltanut katsoa mieheen suoraan.

Hetken päästä yhteissellistä kuuluva kahina sai Mirayan kääntymään säpsähtäen. Äänen aiheutti seisomaan noussut Narweniksi kutsuttu mies, joka lähti lähestymään Mirayaa.
"Sopiiko tähän istua?" mies kysyi hieman karhealla äänellään muutaman jalan päähän pysähdyttyään aivan kuin he olisivat olleet hienossa ravintolassa haisevan sellin sijaan. Miraya tyytyi nyökkäämään.
"Sinä olet siis Rayashin työntekijä", mies totesi odottamatta vastausta. "Jospa voimme odottaa kapteenin paluuta yhdessä." Narwen istui soveliaan matkan päähän Mirayasta ja käänsi katseensa vastapäiseen seinään. Hän oli asiaa hetken punnittuaan todennut, että parempi näin kuin jonkun muun vielä pyrkivän tuon nuoren naisen lähelle. Ehkä hän tällä tavoin saattoi maksaa Rayashille hieman takaisin hänen yllättävää ystävällisyyttään.
"Minä ja kapteeni olemme vanhoja tuttuja. Vuosien ja vuosien takaa, liian monen että edes pysyisin laskuissa mukana, mutta sellainen herrasmies kuin Rayash on, niin nähtävästi hän päätti muistaa vielä vanhaa ystäväänsä." Narwen piti katseensa edessään ja näytti muistelevan jotain. Hän oli hetken hiljaa ennen kuin hymähti itsekseen. "Kuinka eri suuntiin sitä elämä saattaakaan meitä heitellä", hän näytti puhuvan yhtä paljon itselleen kuin Mirayalle. Vaikka mies selvästi mietti heidän hyvin erilaisia tilanteitaan Rayashin kanssa, ei hänen äänessään kuulunut katkeruutta. Narwen oli hyväksynyt omat valintansa ja mihin ne vuosien saatossa hänet olivat kuljettaneet. Hän oli yrittänyt päästä helpolla ja sai edelleen maksaa siitä. Rayash sen sijaan oli paiskinut töitä paljon kovemmin kuin moni muu ja sai nyt nauttia sen tuotoista.

Miraya ei tiennyt mitä olisi ajatellut Narwenista, mutta antoi miehen tulla luokseen luottaen siihen tietoon, että tuo oli Rayashin tuttuja. Parempi hän kuin kukaan muu ja ehkä Narwenin läheisyys pitäisi muut loitolla. Vaikka Eldrinin tempun jälkeen siitä ei ollut näyttänyt olevan huolenaihetta.
Yllättäen Miraya sai huomata, että miehen tavanomainen juttelu oli jollain tapaa rauhoittavaa. Se vei hetkeksi ajatukset pois kaikesta muusta.
"Olitko sinäkin merimies?" Miraya intoutui kysymään.
"Merimies, satamamies, työmies. Olen ollut paljonkin", Narwen naurahti. "Varas ja juoppokin, mitäpä tuota kieltämään." Narwen vilkaisi taakseen Eldriniä. Hän tiesi maagikosta melko vähän, enimmäkseen huhupuheita, vaan niitähän oli aikoinaan riittänyt.
"Tunsimme Rayashin kanssa, kun olimme vielä pojannulikoita", Narwen kertoi kääntyen taas katsomaan seinää, piirtelemään muistojaan sen pintaan. "Pidin erityisesti siitä, että sukunimestään huolimatta hän oli kuin me muut. Itse asiassa hän oli meistä ahkerin, vaikka pelkkä nimi olisi riittänyt tekemään kaikesta hänelle helpompaa."
Miraya katseli ja kuunteli Narwenia kiinnostuneena. Oli aina yhtä kiehtovaa kuulla tarinoita omasta isästään eri suista, eri näkökulmista. Hetkeksi Mirayan onnistui jopa unohtaa missä hän oli.
"Työskentelimme samalla laivalla hetken aikaa. Voi pojat, ne olivat hyviä aikoja." Narwen hymyili muistikuvilleen ja sai Mirayankin hymyilemään. "Päivät töissä ja illat juottoloissa. Heh. Kyllähän se oli lystiä, kun Rayash veti naisiakin puoleensa loputtomasti ja meille muillekin asti."
Miraya käänsi katseensa hetkeksi pidätellessään naurua. Mikä siunaus olikaan, ettei Narwen tiennyt kuka Miraya todella oli, muuten tämä kaikki olisi jäänyt häneltä kuulematta.
"Mokomakin komea retkale. Hänelle olisi riittänyt uutta seuralaista joka illaksi ja silti yhtäkkiä päätti tyytyä yhteen ainoaan." Narwenin sanat saivat Mirayan hymyn kapenemaan ja hän kääntyi haukkamaisesti takaisin miehen puoleen.
"Olihan se kikkarapää viehättävä ja melkoinen tanssija, vaan ei sitä meistä kukaan ymmärtänyt miten Rayash hänen kanssaan kaikki illat viihtyi. No me muut kuitenkin jatkoimme samalla tavalla, aijai..." Narwen jatkoi rupatteluaan, mutta Miraya ei enää kuunnellut loppuja. Hän oli lähes varma, että Narwen oli juuri puhunut hänen äidistään, eikä tiennyt mitä ajatella. Oli vaikea kuvitella kuinka rakastuneita hänen vanhempansa olivat olleetkaan. Varsinkin Celianin näyttäessä nykyään herättävän Rayashissa pelkkää vihaa.
Narwen oli jatkanut tarinaansa, mutta meni hetki ennen kuin se taas herätti Mirayan ajatuksistaan. "... se naikkonen hävisi jonnekin."
Miraya puri huultaan ettei olisi puolustanut äitiään ääneen. Hän yllättyi itsekin kuinka paljon Narwenin sanavalinta satutti.
"Sen jälkeenpä en enää Rayashia niin paljoa nähnytkään. Työt veivät meidät eri suuntiin sinä kesänä, mutta vaihdoimme kuulumisia aina silloin tällöin kun satuimme näkemään." Tällä kertaa Narwen uppoutui ajatuksiinsa. Jälleen hän päätti, että olisi aika heittää pullo kädestä ja tarttua vaikka vasaraan. Ehkä tällä kertaa, Rayashin nähneenä ja kenties miehen avustamana pois tyrmistä pääsevänä, hän onnistuisi pitämään päätöksestään kiinni.
User avatar
Tinanja
Rakega
Posts: 915
Joined: Sat Sep 02, 2017 4:16 pm
Location: Phoebe
Contact:

Re: Räjähdyspisteessä

Post by Tinanja »

Muste allekirjoituksen johdosta tuntui tuoksuvan Rayashin nenässä edelleen miehen astellessa Kahgaliksi kutsutun vartijan perässä takaisin tyrmiä kohden. Mies oli järjestellyt kasvoilleen jälleen sen ilmeettömän, auktoriteettisen kuorensa, vaikka mielessään tämä oli siirtymässä kovaa vauhtia kauemmas tilanteesta: hän halusi allekirjoituksensa, Eldrinin vapautuksen ehdot ja merkinnän Mirayan rikoksesta pyyhittyä kokonaan vartioston kirjanpidosta ja papereista - ja mielellään myös tuon Ackardin mielestä. Ne harjoitellut, koukeroiset kirjaimet, jotka olivat muodostaneet hänen nimensä paperille olivat jäänete varmaan ikuisiksi ajoiksi miehen mieleen. Tämä nielaisi hiljaa, ja suoristi selkäänsä vähän - tämä hetki ei olisi aika kiroilla tapahtumia, vaan se olisi tehtävä myöhemmin. Rayashin sävy, kun hän oli toivottanut Ackardille hyvää päivänjatkoa, oli ollut asiallisen viileä, aivan kuten hänen koko olemuksensa. Nyt kävellessään ulos huoneesta kapteeni tunsi, miten kevyeksi hänen rahapussinsa oli muuttunut viimeisten minuuttien aikana, ja miten kovilta hänen, ja edellään astelevan Kahgalin askeleet kuulostivat. Miten tunkkaiselta tuo tyrmä tuntuikaan toimiston puun, paperin ja lamppuöljyn tuoksun jälkeen.

Rayash jäi seisomaan käytävälle, jota sellit reunustivat, ja miehen katse seurasi tarkasti Kahgalin toimia. Vartija astui ensin selliin, johon Eldrin oli majoitettu ja vapautti miehen kahleista, patisteli tämän sitten vielä käytävälle ennen kuin lukitsi sellin uudelleen. Seuraavaksi tämä viittoi Mirayan ja Narwenin astumaan sellistä ulos. Sanaakaan sanomatta Rayash riisui paksun viittansa ja heilautti sen Mirayan harteille heti, kun nainen oli riittävän lähellä. Kapteeni vain nyökkäsi lyhyesti Kahgaliksi kutsutulle vartijalle ennen kuin lähti Eldrinin, Mirayan ja Narwenin kannoilla ulos vartioston rakennuksesta ja kauas selleistä.
Ulkoilman kirpeys sai kapteenin vähän värähtämään - Mirayalla oli hänen viittansa, niin mereltä sisämaahan puhaltava tuuli tuntui normaaliakin pistävämmältä kapteenin iholla, tunkeutuessaan miehen vaatteiden lävitse. Kadun kivetys tuntui normaaliakin kovemmalta saappaiden alla pitkien askelten johdattaessa Rayashia suoraan keskustaa, ja suoraan hänen kartanoaan kohden. Miehen sisällä myrskysi, mutta sitä oli vaikea nähdä ilmeettömästä, jopa kylmästä ilmeestä, jonka tämä oli kasvoilleen taiteillut.

“Narwen”, Rayash pysähtyi parin korttelin päähän vartioston rakennuksesta ja otti rahapussukastaan muutaman kolikon, jotka ojensi miehelle. “Jos tarvitset työtä, niin miehistö asuu tällä hetkellä sataman pohjoislaidalla… Uskon, että sinullekin löytyy tekemistä sieltä. Kysy Saryaa ja sano, että minä lähetin sinut sinne”, Rayash jatkoi sitten, ja pieni, lämmin hymy nousi tuon muutoin tänään niin ilmeettömille kasvoille. Muutaman sanan Rayashin kanssa vielä vaihdettuaan Narwen hymyili leveästi puolihampaatonta hymyään piilottaesaan kolikot housuntaskuunsa. Mies lähti kohti sataman pohjoisosia, ripeästi, ja hänestä tuntui ettei hän ollut vieläkään riittänyt Rayashia riittävästi sanoistaan huolimatta.

Eldrin ei ollut sanonut mitään koko sen matkan aikana, ja oli tehnyt vain tasan sen, mitä vartija tai Rayash oli ohjeistanut: astunut ulos sellistä, kävellyt ulos, ja kadulle. Mies oli seurannut pää painettuna kapteenia, joka kantoi aina yhtä ylväästi itsensä kaupungin kaduilla. Maagikko ei halunnut tietää, miten Rayash suhtautui tähän, miten paljon mies oli kuullut jo, ja miten tämä reagoisi siihen. Miten heidän ystävyytensä kestäisi jälleen tämänkaltaisen katastrofin? Miten Eldrin saattaisi koskaan maksaa takaisin Rayashille tätä? Nyt hän oli vielä vetänyt tähän kaikkeen mukaan kapteenin itsensä tyttären.

Rayash ei viitsinyt edes potkaista kenkiä jaloistaan, kun astui sisälle kartanoonsa ja asteli vähän pidemmälle.
“Minä olen erittäin pettynyt teihin molempiin”, Rayash totesi hiljaa molemmille vuoronperään sekä Eldriniä että Mirayaa katsoen arvioiden päästä varpaisiin. Kapteeni risti kätensä rintakehälleen puuskaan vähän turhan mielenosoituksellisesti, mutta hän koki, että hänellä oli siihen oikeus. Hän oli käyttänyt pienen omaisuuden molempien ulos vankilasta maksamiseen. Rahasta huolimatta noista oli jäänyt merkittäviä (myös kapteenia mahdollisesti häiritseviä) merkintöjä kirjanpitoon, ja se… se oli noiden kahden syytä. Kaksikolla olisi parempi olla hyvä selitys tälle.

Eldrin ei vastannut mitään, mutta miehen katse oli tiukasti lattiassa ja tämä seisoi siinä seinän vieressä, uskaltamatta edes vilkaista Rayashiin. Satunnaiset vangit eivät häntä pelottaneet, mutta Rayash osaisi halutessaan loukata häntä sanoillaan enemmän kuin oikeastaan kukaan muu osaisi. Sitä paitsi - Lohikäärme oli hänen elantonsa, pakopaikkansa ja Rayash hänen vanhin, pitkäaikaisin ystävänsä, ja maagikolla ei ollut mitään halua muuttaa tätä mihinkään. Sitä paitsi, hän oli vannonut aiemmin Rayashille, ettei tekisi tälläistä, ei Drienellä varsinkaan. Mutta Mirayan tähden Eldrin oli valmis ottamaan tälläisen riskin - tapahtuisi tässä mitä tahansa, hän seisoisi päätöksensä takana.
Post Reply