Katsauksia Ceresin historiaan ja kuluneeseen vuoteen

Muistiinpanoja vuosien varrelta.

Tekstin on kirjoittanut Tinanja lähinnä omasta näkökulmastaan ylläpidon yhteisen ideioinnin tuloksena. Kaikki kuvat tällä sivulla on ottanut Tinanja, jollei toisin mainita.

Saatesanat

Ceresin kymmenvuotiseen historiaan mahtuu yhtä sun toista tapahtumaa ja muistoa. Tässä niistä joitakin mieleen painuneita pelejä, jäseniä, ja tapahtumia. Otan tähän otteita vanhoista peleistä ja teksteistä, sekä kuvia vanhoista, omista muistiinpanoistani ja aiemmista kuvista, joita sivustolla on esiintynyt. Lisäksi alkuperäisestä suunnitelmastani poiketen lisään tähän samaan, pitkäksi ja monipolviseksi muuttuneeseen artikkeliin myös ajatuksiani vuodelta 2017 Ceresin osalta.

Kohokohdat kymmeneltä vuodelta

Ceresmuumio

Ceresin historiaan mahtuu useita henkilöitä, hahmoja, muistoja, jotka ovat kaikki vieneet tilannetta eteenpäin siihen, mitä se nyt on. Varmasti yhden lähtemättömimmistä vaikutuksista on lempinimen “Ceresmuumio” saanut Celeb, joka on ollut mukana muodostamassa Ceresin historiaa lähes sen alusta saakka. Ceresmuumiollamme on ollut sormensa pelissä Ceresin osalta jo lähes ensimmäisissä kirjallisissa kuvauksissa maailmasta:

Celebin käsialaa löytyy edelleen vuosien takaa olevista muistiinpanoista.

Miitit

Ceresin mainos oli HypeConissa jaetussa lehtisessä vuonna 2014

Ceresin ensimmäinen ja virallinen miitti järjestettiin 8.6.2017 Helsingissä hyvän ruuan ja loistavan seuran parissa! Mukana olivat ylläpidosta Tinanja ja Arlin, ja pelaajakunnasta Viherkivi ja Kuparirapu. Mukava päivä hyvässä seurassa ja mielenkiintoisten keskustelunaiheiden myötä sai osallistujat päättämään, että jatkossakin yritämme järjestää virallisen miitin, ehkä jo ensi keväänä?

HypeCon 2014

Virallisen miitin lisäksi kohtalaisten etäisyyksien johdosta Tinanja ja Arlin lyöttäytyivät vain joitain viikkoja virallisen miitin jälkeen yhteen TheWaltsun ja Ulfrin kanssa tukemaan paikallista pienen paikkakunnan ravintolaa, ja viettämään mielenkiintoiset muutamat tunnit hyvässä seurassa. Molempiin näihin tapaamisiin oli suunniteltu villi tietovisa… Osaisitko sinä vastata kiperiin kysymyksiin, joita Tinanja oli kehitellyt pelaajille?

pöytäroolipeli

Muutamia vuosia sitten pöytäroolipelaus -innostuksen saavuttaessa myös Ceresin ylläpidon, päädyimme aloittamaan pöytäroolipeliversion suunnittelun Ceresistä. Nyt tämä Ceresin pöytäroolipeliversio on testauksen ja pienten viilauksien myötä edistymässä hitaasti kohti lopullista versiotaan. Vielä voisi sanoa yksityiskohtien olevan työn alla, vaikka suuret linjat on jo vedetty. Tätä on testattu useamman pienen – yhden ja kahden pelikerran peleillä – mutta myös jo kaksi vuotta epäsäännöllisen säännöllisesti pelatussa kampanjassa, jossa on mukana myös henkilöitä, joille ainut kosketus roolipelaamiseen on tämä kampanja.

Tähän mennessä rakentavan palautteen ja pelikokemusten myötä alamme lähestyä viimein ehkä ensimmäistä valmista versiota tästä pöytäroolipelista? Ehkä se muodostaa Ceresille uuden luvun seuraavan vuosikymmenen aikana?

2017!

Historian havinasta päädymme nykyisyyteen, vuoteen 2017 ja sen tapahtumiin. Tämä on ollut suuri vuosi sekä Suomelle että Ceresille: Suomen 100-vuotista taivalta juhlistaessa olemme juhlistaneet omalta osaltamme Ceresin 10-vuotista ikää – ja on hienoa, että molemmat ovat täyttäneet tänä vuonna pyöreitä vuosia. Ceresin kymmenvuotiseen historiaan saat katsauksen sivuille postaamastani jutusta, jota yritin parhaani mukaan kännykkäkameralla ja pienellä lavastuksella kuvittaa. Toivottavasti se antaa kuvaa siitä, mitä Ceresissä on tapahtunut kymmenen vuoden aikana.

Ci’e – Na’ir – Ti’m – Olm – A’m!

Vuosi 2017 on ollut tapahtumarikas: Ceres on muuttanut staattisista html-sivuista sisällönhallintajärjestelmään WordPress, jonka tehtävä on ollut helpottaa ja nopeuttaa ylläpidon työtä päivitysten tekemisessä ja sivuston ylläpidossa. Alusta on osoittautunut helpoksi, nopeaksi ratkaisuksi, mikä on myös samalla lisännyt sivuston päivityksiä, tuonut mukanaan useita uusia ja ainakin uudelleenarvioituja tekstejä. Foorumin palveluntarjoajamme prophpbb.com päätti ilman suostumusta tai ilmoitusta vaihtaa phpbb3-foorumin Tapatalk-foorumiksi, mutta ongelmista noustaan ja elämä jatkuu: päädyimme keräämään laukkumme ja muuttamaan Ceresin sivutilalle asennetulle foorumille. Muutimme myös pikaviesti- ja keskustelualueemme Skypestä Discordiin (mikä on ollut omasta mielestäni ehkä paras muutos sitten foorumin muuton). Meillä oli pari pientä miittiä tänä vuonna, ja olemme saaneet myös neljä uutta jäsentä tänä vuonna: Vampuuri, Kide, Lavandes, Emunemuu. Toivottavasti viihdytte seurassamme pitkään!

Ylläpidon salaiset tehtävät…

Ajanlaneihin inspiraatio on alunperin herännyt Schleich-figuureista

Vaikka muutos tässä tapauksessa on pienten käänteiden kautta päätynyt mielestäni ihan positiiviseen suuntaan, on ylläpidollisesti vuoteen on mahtunut paljon työtä: foorumin muuttoa, tekstien kirjoittamista, discordiin muutto, uuden foorumin rakentaminen… vaikka ja mitä. Mutta se toivottavasti näkyy toimivana ja mukavana ympäristönä, joten kaikki käytetty aika on ollut ehdottomasti sen arvoista. Erityisen tyytyväinen olen foorumin muuttoon sivutilalle: se antaa mahdollisuuden itse hallita varmuuskopioita, ja mahdollistaa tietojen vieläkin paremman säilymisen, ja välttää todennäköisesti suurimmat ongelmat jatkossa.

Siitä pääsemmekin seuraavaan aiheeseeni, ylläpitoon. Minulta välillä kysytään, mitä niin kutsuttua näkymätöntä työtä teen ylläpidon sermien takana. Mitä kaikkea siis kuuluu kymmenvuotisen roolipelin ylläpitoon? Lasken tehtäväni neljään luokkaan, kun niitä aloin purkamaan ajatuksissani: on pääsivusto, foorumi, sähköposti/vieraskirja ja jäsenet. Lisäksi on kaikkea sekalaista pientä tekemistä, kuten nyt sivujuonen suunnittelu, sen ylimääräisten tekstien kirjoitus, satunnaisiin kysymyksiin vastaaminen, keskustelujen seuraaminen discordissa, ja lasken myös Aleon roolipelaamisen siihen samaan kasaan sivujuonen kanssa.

Ceresin osalta tulee joitain sähköposteja – laskisin ne ehkä kymmenissä per vuosi, eli kohtalaisen vähäisissä määrin. Suurin osa viesteistä tulee nykyisiltä jäseniltä, mutta välillä saan positiivisena yllätyksenä myös hahmohakemuksia, joihin pyrin mahdollisimman rakentavasti vastaamaan, jos tarvetta kuvauksen parantamiselle on. Olen vuosien aikana omasta mielestäni löytänyt kohtalaisen hyvän kaavan hakemuksiin vastaamiseen, mutta välillä edelleen saa miettiä ja pureskella viestiä hetken ennen kuin siihen voi vastata ystävällisen rakentavasti. Toisinaan vastaan tulee hakemuksia, joita ei hyvällä tahdollakaan voi sivuilla esiteltyjen vaatimusten osalta päästää lävitse, ja silloin on aina kieli keskellä suuta kirjoitettava vastauksia niihin. Toisinaan näitä kuvauksia korjataan ja niistä tulee Ceresin kriteerit täyttäviä. On hienoa olla toisinaan saattamassa täysin uusia henkilöitä roolipelaamisen pariin, ja näyttää, miten hienoja hetkiä ropetuksen parissa voi muodostua – tai miten pitkäaikaisia tuttavuuksia, jopa ystäviä tätä kautta voi saada.

Jäsenten osalta seuraan lähinnä aktiivisuutta, ja pelattuja pelejä. Mikäli näyttää, että kyseinen jäsen on epäaktiivinen pidempään, niin pyrin lähestymään sähköpostilla tai jollakin muulla saatavilla olevalla viestikanavalla kyseistä henkilöä. Mieluummin ensin kysyn, missä mennään ja mikä tilanne kuin että alkaisin suoralta kädeltä painottamaan aktiivisuuden merkitystä, tai sitä, että jäsen päätyy erotusuhan alle. Olen aika lepsu tässä, katson pitkään läpi silmien tilannetta ja sitä, miten se etenee – ja hyvästä syystä olen valmis jatkamaan tätä silmien läpi katsomista. Mikäli tilanne ei parane, toisinaan päädyn erottamaan jäsenen useiden varoitusten jälkeen.

Sivuston osalta tekemistä riittää vähän enemmän. Meiltä puuttuu edelleen tekstejä, joita yritän edistää ainakin rivin toisinaan ja rivin joskus toiste, korjailen linkkejä ja tekstien ulkoasua sitä mukaa, kun huomaan ongelmia, enkä niitä kirjaa aina mihinkään. Lisäksi WordPressiä ja sen lisäosia pitää päivittää toisinaan (se onneksi on parin klikkauksen päässä). Toisinaan tekstejä tulee työstettyä enemmän kuin toiste, riippuen vähän muista kiireistä – ne tuppaavat olemaan sitä tekemistä, mihin ehtii keskittyä vain toisinaan, sillä priorisoin kuitenkin roolipelaamisen usein niiden edelle. Vuoden loppua kohden olen myös kirjoittanut nyt näitä koosteita Ceresistä – ja suunnittelua näihin on mennyt enemmän kuin laki sallii. Suurin osa työstä, mitä teen sivustolla, on pientä, usein huomaamatonta korjailua.

Foorumin puolella tekemistä on ollut kohtalaisen vähän. Julkaisen tiedotteita, kun ehdin ja muistan ja roolipelaan (se on plussaa, ei suoranaisesti ylläpidollinen velvollisuus. Joskin näen, että mikäli olen itse aktiivinen, muutkin ovat, joten se pakottaa tekemään aktiivisesti asian eteen jotakin). Lisäksi luen kaikki pelit ainakin pikaisesti lävitse, ja toisinaan olen joutunut (hyvin harvoin, hyvä te!) huomauttelemaan mm. autohittaamisesta tai jostakin muusta sääntöjen vastaisesta toiminnasta. Usein täällä näyttää kuitenkin siltä, että pelaajat keskenään sopivat paljon asioita, mikä helpottaa omaa työtä merkittävästi. Käytös on myös esimerkillistä, pitäkää sitä yllä! Foorumiakin pitää välillä päivittää, mikä tarkoittaa topicien siirtelyn lisäksi adminpaneelin käyttöä: roskapostikäyttäjien poistamista, päivitysten tarkistelua ja tarvittaessa niiden asennusta (mikä on syvältä).

Ajanlaninspiraatiota!

Sivuston ja foorumin osalta lisäksi seuraan sivutilani liikennemääriä, levytilan käyttöä ja tarvittaessa pitää siihen puuttua asian vaatimalla vakavuudella. Hatunnosto kuitenkin meidän palveluntarjoajalle, arkku.netille, joka on pitänyt sivutilan pystyssä erittäin vakaasti!

Sivujuonen suunnittelu on tänä vuonna ollut kohtalaisen suuressa roolissa: sitä on edistetty tarpeen mukaan, ja siihen on kirjoitettu Aleolla roolipelaamisen lisäksi kaikkea mahdollista ylimääräistä. Suunnitteluprosessi itsessään on ollut sekä minun että Arlinin työn takana.

Kaiken kaikkiaan sanoisin, että suurimman osan ajasta, jota käytän Ceresin parissa kuluu käytännössä sivuston ja foorumin ylläpitoon: suunnitteluun, kirjoittamiseen ja päivityksiin. Joskus sitä on enemmän, joskus vähemmän, ja minulla on tapana tehdä asioita joko hyvin pieninä paloina, tai sitten käytän kaiken vapaa-aikani viikon-kahden ajalta siihen ja laiminlyön kaiken muun.

Muut luomassani maailmassa?!

Minulta myös on kysytty, että miltä tuntuu, kun muut kehittävät oman näkemyksensä luomastasi maailamsta, tulevat pelaamaan ja käyttämään sitä, mitä olet tehnyt? Parhaimmillaan nämä ajatukset johtavat uudistuksiin, joita en itse osannut edes ajatellakaan, ja pahimmillaan olen joutunut sanomaan, että hei, tuo ei ihan sovi siihen, mitä Ceres mielessäni edustaa. Mutta yleisesti ottaen voisin sanoa, että on vain erittäin hienoa, että joku muukin kuin vain minä on kiinnostunut Ceresistä. Näen sen kunniana, ja tunnen kieltämättä ylpeyttä siitä, mitä vuosien aikana on saatu aikaan – mitä minä olen saanut aikaan, mitä Arlin on saanut aikaan, ja mitä koko yhteisö on saanut aikaan.

Kymmenen vuotta on tuonut tietyn näkemyksen siitä, mikä on “Ceresmäistä”, mikä Ceresiin sopii ja mihin suuntaan haluan maailmaa kehittää hitain, pienin askelin. Ceres on kuin suuri laiva, joka kääntyy hitaasti – muutokset eivät tapahdu yhdessä yössä, eivät ehkä kuukaudessa, vuodessakaan, vaan ne muotoutuvat hitaasti, vähitellen, pieni pala kerrallaan suuriksi kokonaisuuksiksi. Siitä todisteena voimme katsoa pääsivustoa ja sen tekstimäärää, jota edes itse en välttämättä tarpeeksi syvällisesti sisäistä. Tämä on tuonut mukanaan myös tiettyä muutosvastaisuutta: on hienoa, että muutkin ideoivat ja tuovat ajatuksiaan esille, mutta olen hyvin valikoiva sen suhteen, mitä haluan toteuttaa, ja mitä haluan jatkokehittää Ceresin suhteen. Työnnän helposti pois ajatuksia ja ideoita, jotka eivät sovi omaan käsitykseeni Ceresistä, ja näen tämän oikeutenani maailman luojana.

Se ei kuitenkaan sulje pois sitä, miten paljon muut ovat tuoneet Ceresiin. Ceres ei olisi näin laaja, tai näin yksityiskohtainen ilman muita yhteisön jäseniä, jotka ovat ja tulevat tekemään paljon Ceresin eteen. Jo pelkkä aktiivinen roolipelaaminen tuo uusia näkökulmia Ceresiin, ja saattaa olla ponnahduslauta uusille ideoille ja teksteille. Puhumattakaan niistä ideoista, jotka johtavat syventäviin yksityiskohtiin ja ajatuksiin, kuten esimerkiksi ceresin muinaiskieli, kylät, kaupungit, eläimet, kasvit… Lista on pitkä, ja vaikka yksittäin alueet kuulostavat pieniltä, luovat ne maailman rungon päälle syvyyttä, jota ilman se ei olisi niin elävä.

Olen myös nopea tekemään päätöksen, kun se tuntuu Ceresiin sopivalta, oli se sitten suurempi tai pienempi muutos, ja olen avoin ehdotuksille sen suhteen, miten Ceresin maailmaa, rakenteita ja kulttuurillisia konteksteja voi venyttää ja tutkia peleissä. Pelaamiseenhan Ceres on alunperin luotu, ja sellaisena sen on tarkoitus pysyäkin.

Kokonaisuudessaan koen, että on hienoa saada muita osallistumaan maailman syventämiseen: kasvit, eläimet, kylät ja kaupungit tuovat väriä ja yksityiskohtia maailmaan, joka elää vähitellen omaa elämäänsä. On hienoa katsoa ulkopuolelta hahmojen tekemisiä, kuvitella katastrofi Phoeben kaduilla ja seurata, miten juonet ja kohtalot nivoutuvat yhteen tai kaartuvat yhä enemmän erilleen toisistaan. Arvostan sitä kokemusta, ja on hienoa, että sen voi jakaa muiden kanssa. Lisäksi pieni omistushaluni ja egoni nauttii Ceresin saamasta huomiosta 😀

Lopuksi…

Ceres on ollut mukana elämässäni sekä sen ylä- että alamäissä jo kymmenen vuoden ajan, joten annetaan sille pieni hatunnosto tähän loppuun. En voisi olla enää itserakkaasti ylpeämpi siitä, mitä Ceresistä on tullut, ja miten se on kehittynyt – ei vain oman toimintani, mutta kaikkien muiden toiminnan ansiosta. Kiitän siitä jokaista Ceresläistä, joka on tai on ollut osa maailmaa jossakin sen vaiheessa, ja olen jatkossakin valmis toivottamaan uudet jäsenet tervetulleiksi tutustumaan ja ihastumaan (?) Ceresin laajaan maailmaan.

Viimeiset kaksi-kolme vuotta ovat olleet suurten uudistusten myötä todennäköisesti Ceresin kulta-aikaa: meillä on enemmän aktiivisia jäseniä nyt, kuin mitä meillä on koskaan ollut. Ceresin alkuperäisestä pelaajakunnasta mukana on enää muutama henkilö, mutta olemme saaneet uutta verta mukaan uppoutumaan Ceresin maailmaan, ja saaneet jopa uusia ystäviä roolipelaamisen maailmasta.

Toivon, että olen kirjoittamassa vastaavaa tekstiä myös seuraavien kymmenen vuoden jälkeen, ehkä Ceresistä, ehkä jostakin muusta projektista, mutta yhteisöstä, ja siitä, miten läheiseksi tälläinen suuri, mukava ikuisuusprojekti voi muodostua.

Näine sanoineni toivotan teille kaikille hyvää joulua ja onnellista uutta vuotta! Olkoot seuraava vuosi edellistä vielä parempi!

Kuvassa Tinanjan poni Emma.