Kysytyt kysymykset

Jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia niihin. Mikäli sinulla on jotain kysyttävää, ota toki yhteyttä vieraskirjassa/sähköpostilla/Discordissa niin neuvotaan ja vastataan parhaamme mukaan.


Minkä rotuisen hahmon saa luoda? 

» Ajanlan
» Ihminen
» Puolhaltiat
» Haltioista Thalassahaltiat ja Rheanhaltiat
» Peikot

Muita kuin Ceresin teksteissä mainittuja kansojen edustajia ei voi olla päähahmoina. Eläimistä/lemmikeistä kannattaa kysyä erikseen.


Ovatko yksinpelit sallittuja Ceresissä?

Kyllä.


Saanko lainata pelivuoroissani kokonaisia lauseita, jotka ovat peräisin jostain Ceresin ulkopuolisesta lähteestä?

Muiden tekstejä saa lainata, kunhan ne kreditoi ja merkitsee lähteet oikein, eikä tekijä ole sitä erikseen kieltänyt. Teksti pelivuorossa on kuitenkin suurimmaksi osaksi oltava itse kirjoitettua ja luotua.


Miten Ceresissä toimitaan pelimäärien kanssa? Voiko samalla hahmolla siis pelata samanaikaisesti useampaa kuin yhtä peliä, ottaen huomioon että kyseiset pelit sijoittuvat kohtuu selkeälle aikajanalle?
Foorumin pelejä selaillessani en saanut tähän ihan varmaa vastausta, ja joissakin paikoissa vastaava “halkeentumistapa” ei ole edes käytössä, joten katsoin parhaaksi kysäistä.

Yleisenä käytäntönä on pidetty, että yksi peli/hahmo kerrallaan. Mikäli pelissä A tapahtuu jotain peliin B vaikuttavaa, se voi olla haasteellista sovittaa hahmon aikajanaan. Tästä voi poiketa oman harkinnan mukaan, ja hahmo voi olla esimerkiksi mukana hitaasti etenevässä ryhmäpelissä ja nopeammin etenevässä kahden-kolmen pelaajan pelissä samanaikaisesti.


Entä voiko hahmojen menneisyyksiin liittyviä henkilöitä lisätä sivuhahmoiksi? Esimerkiksi vanhempia ja sisaruksia?

Voi.


Kuinka pian seuraavan hahmon saa hankkia? Onko täällä sille mitään rajoituksia?

Ei ole olemassa rajoitusta, eli jos hahmoideoita löytyy, niin kuvausta kirjoittamaan vaan! Ilman hahmokuvaustahan hahmolla ei saa pelata, ja hahmokuvaus pitää luetuttaa ylläpidolla ennen sillä pelaamista.


Mitä eroa on sivu- ja puolipäähahmoilla? Voiko toisten keksimiä sivuhahmoja käyttää itse peleissä, ja jos itse keksin peliini sivuhahmon, kirjoitanko sen tiedot tuonne “Muut hahmot” -alueelle?

Sivuhahmoa saavat käyttää kaikki ilman erillista lupaa. Se on nimensä mukaisesti hahmo, joka ei ole kenenkään pelattavana.

Puolipäähahmo tarkoittaa sitä, että se ei ole aktiivisesti pelissä, mutta on jotenkin kriittinen pelaajalleen (esimerkiksi päähahmon seuralainen tai oppilas). Puolipäähahmolla saa pelata vain pelaaja itse, ellei muuta sovita. Sen käyttöön vaaditaan pelaajan lupa.

Kuvauksen voi kirjoittaa “Muut hahmot” -alueelle.


Onko saatavilla pitsiä? Voisiko leidini käyttää pitsikoristeisia leninkejä?

Kyllä voi. Pitsiähän voi olla erityyppistä, esimerkiksi virkattua tai ommeltua. Ompelijat tekevät myös koristeompeleiksi pitsiä.


Mitä meikkejä on olemassa? Varmaan jonkin sortin huulipunaa ja poskipunaa, mutta löytyykö muuta?

Meikkejä käytettiin jo antiikin aikaan, mm. erilaisia silmämeikkejä huulipunan ja poskipunan lisäksi. Kautta aikain esimerkiksi hiiltä ja muita mineraaleja on käytetty kaunistukseen, samaten esimerkiksi nipistelyä, joten meikkejä on käytettävissä myös Ceresissä.


Mitkä rodut voivat saada lapsia keskenään?

Puolroduista voit lukea täältä.


Mikä on yleisin asumismuoto Ceresin suurissa kaupungeissa, esim. Dione?

Ceresissä yleisin asumismuoto kaupungeissa ovat yksi- tai kaksikerroksiset melko kapeat ja tiiviistirakennetut talot. Kolmikerroksinen talo on mahdollinen. Usein samassa talokompleksissa/korttelissa asuu useita eri talouksia, jotka saattavat jakaa keskenään ruokakulut, auttaa toisiaan esim. kauppojen ylläpitämisessä. Vuokraus (maksetaan talosta rahalla) on melko harvinaista, ja usein asumisjärjestelyt ovat tutunkauppaa.


Millaisia materiaaleja vaatteissa käytetään? Entä ovatko käyttöesineet puuta, kiveä, metallia vai jotain aivan muuta? Kuinka yleisiä ovat kivitalot? Käytetäänkö rakennuksissa tiiliä?

Vaatetekstin löydät täältäKäyttöesineistä suurin osa on luonnonmateriaaleja: savea, kuituja, puuta, luuta, kiveä.

Keskiajalla erityisesti kirkoista ja muista tärkeistä rakennuksista löytyi kirkasta ja värjättyä lasia, sekä jo muinaiset egyptiläiset ovat valmistaneet lasikoruja. Lasi on kuitenkin kallista, sillä se valmistetaan kaiken muun tapaan käsin. Usein taloissa näkeekin “luukkuikkunoita”, eli lasittomia ikkunoita, jotka peitetään luukuin. Luukkuja voi olla kahdet, sisä- ja ulkopuolella, ja niiden väliin voidaan talven tullen laittaa eristeitä. Tämä usein tekee sisätiloista pimeitä.

Tiiliä taas käytetään vain linnoissa ja muureissa jne. jne., sillä tiilet ovat massiivisia ja isoja, eikä niiden muotoa aina voida täysin hallita. Kivitaloja on melko vähän, sillä kiven muokkaaminen on hidasta ja vaivalloista, eikä kivitaloja usein saada eristettyä riittävästi talvea ajatellen. Usein kivirakennukset ovat suuria, kuten mantereen armeijan linnoitus. Puu on yleisin rakennusmateriaali taloissa, mutta esimerkiksi perustukset voivat olla kiveä.


Käytetäänkö Ceresissä ollenkaan ruutia esim. ampuma-aseissa, tykkeissä tai kanuunoissa? Ceresissähän on merirosvoja, niin kai he käyttävät ruutia jollain tapaa vai onko se korvattu magialla vai käyttävätkö ollenkaan? Voiko korkeammalla virkamiehellä olla pientä yksinkertaista ampuma-asetta?

Ceresistä löytyy räjähtäviä materiaaleja, kts. alkemia ja kasvisto, mutta usein varsinaisten räjähteiden valmistaminen vaatii kuitenkin magiaa. Ceresissä ei ole tuliaseita, mutta räjähteitä käyttävät juurikin esimerkiksi merirosvot.


Millaisia ehkäisymenetelmiä Ceresissä käytetään, jos käytetään? Voiko Ceresissä tehdä abortin, ja miten? Miten katsotaan avioliiton ulkopuolisia seksisuhteita? Milloin haltiat tulevat sukukypsiksi?

Abortti on kirurginen toimenpide ja moderni abortti on tullut käyttöön vasta 1900-luvun loppupuolella. Kondomeita on valmistettu iäisyydet, mutta ne ovat olleet usein kankaisia/sianrakosta tehtyjä, jolloin niiden teho on ollut hyvinkin kyseenalaista. Tiivistettynä voisi sanoa, että ehkäisykeinoja taas on ollut useita, mm. myrkyllisiä aineita on käytetty ehkäisykeinoina. Raamatun aikoihin uskottiin jo, että keskeytetty yhdyntä toimisi ehkäisykeinona. Suosittuja ovat olleet kuitenkin erilaiset perimätietona säilyneet yrtit, joilla uskottiin olevan vaikutuksia raskauden kehittymiseen, mutta myös erilaisia mekaanisia laitteita ja pusseja on ollut olemassa antiikin aikaan.

Keskiajalla oli myös aika normaalia jättää äidistään vielä riippuvainen lapsi heitteille. Köyhemmät naiset antoivat myös lapsiaan rikkaimpien perheiden kasvateiksi, jos perhe ei itse voinut saada lasta. Joskus lapsi saatettiin myös antaa luostariin, sillä luostareissa oli paljon orpolapsia, jotka saivat luostarissa katon päänsä päälle ja ruokaa, sekä myös peruskoulutuksen.

Avioliiton ulkopuolisiin suhteisiin suhtautuminen riippuu lähinnä siitä, missä yhteiskunnan osassa ollaan. Varakkaammissa, ns. aatelisten piireissä suhtautuminen on nuivaa, eikä avioliiton ulkopuolisia lapsia suvaita juuri lainkaan. Haltioiden yhteisöjen keskuudessa suhtautuminen on usein samanlaista (kannattaa kuitenkin lukea vielä haltioiden rotukuvaukset, jos siellä on mainittu jotain erikseen). Haltiat lasketaan sukukypsiksi viimeistään aikuisiän kynnyksellä, hieman sitä ennenkin.


Paljonko maksettaisiin palkkiota sellaisesta rikollisesta, joka on surmannut todistettavasti ainakin kolme ihmistä? Kaupunginhallitus/armeija etsintäkuuluttajana.

N. 10-15 deneä.


Voiko hahmollani olla lemmikki?

Yleinen vastaus on, että voi. Erikoisemmista lemmikeistä kannattaa kysyä, mutta pääsääntöisesti hahmoilla voi olla lemmikki/lemmikkejä.


Luotteko ja kirjoitatteko viesteihin loitsuja vai ohitatteko loitsut vain toteamalla, että hahmo lausui sellaisen ja sellaisen loitsun?

Loitsuja saa suunnitella, tai esimerkkiloitsulistaa saa käyttää mallina/lähteenä. Loitsun voi myös kertoa sanoin: eli mitä loitsu tekee, mutta silloinkin on huomioitava se, miten mahdollinen loitsu on ja miten pitkä siitä tulisi.


Mikä vuodenaika Ceresissä on?

Pääsääntöisesti vuodenajat noudattavat samoja raiteita kuin mitä meilläkin.