Rheanhaltiat

Phoeben pohjoispuolella, lähellä aavikkoa sijaitsee pieni haltiakylä, Rhea, joka on Rheanhaltioiden nimellinen kotikylä. Näitä tapaa kuitenkin haltioista yleisimmin myös muualta Ceresistä, erityisesti kylistä ja kaupungeista, ja esimerkiksi ihmisten ja Ajanlanien mielikuva haltioista perustuukin usein Rheanhaltioihin.

Ulkonäkö & pukeutuminen

Useiden muiden rotujen mielikuva haltioista perustuu Rheanhaltioihin, sillä he ovat haltiaroduista kaikkein yleisimpiä ja haltioista heitä tapaa suurimmalla todennäköisyydellä kylänsä ulkopuolella muissa kaupungeissa ja kylissä. Nämä eivät myöskään esimerkiksi Atlashaltioiden tapaan erotu radikaalisti ihmisistä, vaan näillä on joitain samantyyppisiä piirteitä. Ihonväriltään Rheanhaltiat menevät melkein täydestä verrattuna keskivertoihmiseen; ihonväri on vain hieman kalpeampi, mitä ihmisillä. Toisaalta vaalea iho on herkkä palamaan, eikä juuri koskaan rusketu. Ihmisistä nämä kuitenkin erottavat kärjistä suipot korvat, ja Rheanhaltioiden ominaispiirteenä pidetyt silmät, jotka eroava myös muiden haltiarotujen piirteistä jonkin verran. Ne ovat väriltään mattapintaisen tummansiniset tai tummanruskeat ja muodoltaan mantelinmuotoiset tai niitä hieman jopa kapeammat. Ripset ovat pitkät, mutta usein haalean väriset, kulmakarvat myötäilevät kasvojen kalpeaa väriä ja ovat usein melko huomaamattomat. Kasvot ovat haltiamaisen kapeat, mutta muista haltioista Rheanhaltiat erottuvat muista korkeiden poskipäidensä osalta, ja siitä, että näiden piirteet silmiä lukuun ottamatta muistuttavat kaukaa katsottuna hyvin läheisesti ihmistä. Miesten kasvot ovat keskimäärin hieman karkeammat ja leveämmät, mutta vain hieman.

Kasvoja kehystävät pitkät hiukset, jotka ovat lähes poikkeuksetta tummat, mutta väri ei periydy suvussa suoraan vanhemmilta lapsille, vaan erikoinen hiusväri, kuten punertavanruskea, saattaa periytyä useamman sukupolven ylitse. Yleensä hiukset ovat tummanruskeat tai mustat. Hiukset yltävät usein sekä naisilla että miehillä pitkälle selkään saakka, ja molempien sukupuolten vartalo on hoikka mutta kuitenkin haltiamaiseen tapaan jäntevä ja pituutta heiltä löytyy aina 175 senttimetristä lähes 190 senttimetriin saakka. Ihmisistä he erottuvat huomattavasti myös pituutensa puolesta. Mittasuhteet ovat sopusuhtaiset ja raajat melko pitkät.

Rheanhaltiat suosivat vaatteissaan samantyyppisiä asuja, mitä ihmisetkin, vaikka nämä usein käyttävätkin keskivertoa arvokkaampia materiaaleja useammin kuin ihmiset. Rheanhaltiat suosivat myös paljon koruja, jotka usein ovat arvometalleista tehtyjä, ja koristeltu joko kaiverruksin tai kiviupotuksin. Riipukset ovat molempien sukupuolten suosiossa aivan kuten sormuksetkin, mutta korvarenkaita ja muista lävistyksiä naiset suosivat enemmän kuin miehet, aivan kuin rannerenkaitakin. Tatuointeja heillä tapaa hyvin harvoin, ja silloinkin ne usein ovat kohdissa, jotka eivät vaatteiden alta näy. Aseistuksen mukana kantaminen on myös hyvin yleistä, ja kuuluu usein normaaliin asuunkin.

Magian esiintyminen & käyttö

Kaikilla Rheanhaltioilla esiintyy magiaa, joillain enemmän, ja joillakin vähemmän, mutta magian voi yleensä luokitella keskivoimakkaaksi, mutta poikkeuksia suuntaan ja toiseen tavataan. Magia tunnetaan hyvin, ja sitä käytetään paljon yleishyödyllisiin toimiin; parantamiseen, rakentamiseen, taisteluunkin. Lähes kaikki Rheanhaltiat osaavat ainakin yksinkertaisia loitsuja.

Kulttuurin erityispiirteet

Rheanhaltioiden yhteiskunta on melko vapaa, mutta heillä on sääntöjä, jotka koskevat varsinkin niitä, jotka asuvat Rhean kylässä, Phoeben pohjoispuolella. Yleisin noudatettava, ja näkyvin, sääntö on nimisäännös, jonka mukaan nimen tulee loppua j + vokaali – yhdistelmään, vaikka j-kirjainta seuraava vokaali voikin olla mikä tahansa tunnetuista vokaaleista. Muutoin heidän yhteisönsä toimii yleisten maan lakien mukaan, vaikka ihmisten tapaan nämä eivät katsokaan hyvällä avioeroa, vaikka heidän suhteensa eivät aina päädykään avioliittoon saakka. Heille avioliitto on kunnia, mutta sitä ei ole pakko saavuttaa. Pitkät seurustelusuhteetkin melkein käyvät avioliitosta, ja mikäli suhde on pitkäikäinen, ei myöskään avioliittoa kaivata. Yhden yön suhteista syntyneiden lapsien vanhempia (tai ainakin äitiä) katsotaan usein melko pitkään, mutta harvoin asiasta sanotaan mitään.

Avioliitto, mikäli kyseiseen ratkaisuun päädytään, on usein vanhempien haltioiden välinen, kun ollaan asetuttu aloilleen ja hankittu lapsia. Sen solmii usein asuinpaikan joku arvohenkilö, kylänvanhin tai kaupungeissa joku virantoimituksessa oleva virkamies, ja Rheanhaltiat usein tekevät siitä myös kirjallisen sopimuksen ja vaihtavat joko sormuksia tai muunlaisia koruja, joita sitten kantavat mukanaan lähes kaikkialle minne menevät. Lapset saavat kasvaa melko vapaasti ja he oppivat perusasioita esimerkiksi käyttäytymisestä ohimennen. Usein vanhemmat opettavat heidät myös lukemaan, laskemaan ja kirjoittamaan, sekä käyttämään magiaa, mikäli magiaa lapsella esiintyy. Rheanhaltiat osaavatkin lähes poikkeuksetta lukea ja kirjoittaa, ja voivat elää noin 1500 vuotiaiksi. Lapsi katsotaan nuoreksi aikuiseksi kun tämä täyttää 50, ja mikäli tämä asuu perheineen Rheassa, silloin tämä saa oikeuden vaikuttaa myös kylän asioihin.

Rhea toimii välillisen demokratian avulla, eli valitut edustajat (joiden määrä vaihtelee kylän asukasmäärän ja äänestysaktiivisuuden mukaan) päättävät kylän asioista vaikka kuuntelevatkin myös yleistä mielipidettä ja tarvittaessa järjestävät äänestyksiä. Rheanhaltiat ovat melko diplomaattisia liikkeissään ja suhteidensa ylläpitämisessä, eivätkä pääsääntöisesti halua haastaa riitaa varsinkaan kaupunkien kanssa, ja käyvät paljon kauppaa käsitöiden ja kankaiden avulla. Kylä on rakentunut pienen keskusaukion ympärille ilman minkäänlaista asemakaavaa, ja asukkaita on ollut parhaimmillaan kolmisensataa, yleensä asukasmäärä pyörii noin kahdessasadassa. Kylä on omavarainen ja pystyy tuottamaan pohjoispuolellaan myös silkkiä, jota nämä myyvätkin ohikulkijoille ja lähikyliin sekä kaupunkeihin, myös Phoebeen. Kylän rakennukset ovat hyvin samankaltaisia kuin mitä kaupunkien rakennuksetkin, mutta usein pienempiä ja korkeintaan kaksikerroksisia. Niitä rakentaessa on saatettu myös käyttää magiaa.

Rhean kylän syrjäinen sijainti pohjoisessa juontaa juurensa jo aikaan ennen ihmisten aikaa. Kyläläiset päättivät muuttaa sodan aikana kauemmas sotapesäkkeistä, kuten Phoebesta ja sen ympärillä käydyistä taisteluista pohjoiseen, jotta heidän ei olisi tarvinnut sekaantua sotiin. Ja Rheanhaltiat pitävät nytkin ajatuksensa mieluusti omana tietonaan, eivätkä muutu muiden elämään yhtään enempää kuin on pakko.

Rheanhaltioiden asema Ceresissä on turvattu, sillä heitä on myös armeijan korkeissa asemissa. Useimmille tämä riittää, sillä he ovat totuttu näky myös kylissä ja kaupungeissa, ja Rheanhaltiat sopeutuvat usein erilaisiin yhteisöihin paremmin kuin useimmat muiden haltiarotujen edustajat. Suhtautumista lieventää myös se, että myös Rheassa ohikulkijoita kohdellaan ystävällisesti ja tarjotaan tarvittaessa majapaikan lisäksi ruokaa ja tarvikkeita. Rheanhaltiat suhtautuvat muihin rotuihin melko avoimesti, vaikkakin ovat kieltämättä kateellisia Ajanlaneille näiden lentokyvystä (josta kyseiset henkilöt yleensä aina muistavat joka välissä muistuttaa), ja miettivät demokraattisen Ceresin toteuttamista, mutta pyrkivät kuitenkin toimimaan diktatuurimaisen hallinnon mukana herättämättä juurikaan huomiota.

Maailmalla heidät tunnetaan käsityönä tehdyistä nuolistaan, jotka lentävät lähes aina tasaisesti ja suoraan. Nämä osaavat myös tehdä jousia, jotka he koristelevat kaiverruksin aina yksilöllisesti, ja tunnistettavasti. Aseita tehdään myös paljon käyttötarkoituksen ja käyttäjän tarpeiden mukaan, ja myös tikarit ja yhdenkädenmiekat ovat heidän käsityötaitojensa ulottuvilla. Nämä suosivat keveitä ja tehokkaita aseita, joiden käyttämiseen ei tarvita kovin paljoa voimaa. Rheanhaltiat eivät myöskään tukeudu väkivaltaan, ellei ole aivan pakko.

Rheanhaltioiden teknologiatietämys ei juurikaan eroa ihmisten vastaavasta, vaan näiden teknologiataso on samanlaista kuin muuallakin maassa.