Lyhyt opas Ceresiin

Kaikkea tekstiä sivustolla ei tarvitse lukea kerralla, ja tämän on tarkoitus antaa yleiskuva maailmasta ja johdattaa syvemmälle maailmaan laajempien tekstien myötä. Voit poimia luettavaksi hahmosi kannalta tärkeitä osa-alueita.

* * *

Ceres on Eurooppalaistyyliseen myöhäiskeskiaikaan sijoittuva fantasiamaailma, josta löytyy keskiajalle hyvin tyypillinen voimakkaasti luokkiin jakautunut, sekalainen yhteiskunta aatelisineen ja köyhine kerjäläisineen. Ilmaston ja maantieteensä puolesta maailma on hyvin samankaltainen omamme kanssa: sieltä löytyy suuria vuoristoja, joiden alla kääpiöt kaivavat jalometalleja ja takovat legendaarisia esineitä, aavikoita, joilla aavikkohaltiat vaeltavat lähteeltä lähteelle, ikimetsiä, joissa peikot ja harvat vielä säilyneet jätit kulkevat ja jäätikkö, jota asuttavat erikoisten eläinten lisäksi jäähaltiat.

Haltioiden ja peikkojen lisäksi maailmaa asuttavat erakkoluontoiset, ihmisiä muistuttavat siivekkäät Ajanlanit ja kaupunkeihin ja kyliin pääsääntöisesti keskittyneet ihmiset. Elämää värittää magia ja yhteiskunnan eri tasoilla jokainen tuntuu olevan oman elämänsä seppä. Elinkeinoina rehellisten, normaalien ammattien lisäksi ovat myös ammattirikollisuus ja palkkasotureiden vaarallinen elämä, jotka tekevät maksua vastaan miltei mitä tahansa. Erilaisten elinkeinojen myötä vaihtelee myös elintaso, ja merkittävänä etuna siihen on luku- tai kirjoitustaito. Tavallisen kansan piirissä ne ovat melko harvinaisia taitoja, kun taas varakkailla on mahdollisuus hyvään opetukseen. Samoin kirjalliset taidot ovat välttämättömiä kauppiaille, maagikoille ja parantajille

Valuuttana Ceresissä käytetään erimuotoisia kulta-, hopea ja pronssikolikoita, jotka ovat nimeltään dene, sayr ja ner. Ne toimivat kymmenjärjestelmällä, ja kolikot on helppo erottaa materiaalin ja painon perusteella toisistaan. Hinnat muodostuvat yksinomaan kysynnän ja tarjonnan perusteella. 

Yhteiskuntaan kuuluu myös erottamattomasti magia, joka osaltaan vähentää tarvetta tieteelliselle kehitykselle. Magiaa käytetään hyödyksi esimerkiksi lumoamalla erilaisia esineitä, ja loitsujen avulla saa erityyppistä hyötyä eri elämän osa-alueilla. Maagikkojen kanssa lähes rinta rinnan kulkevat parantajat, jotka käyttävät heille suotua magiaa eri tavalla, ilman loitsuja, parantamaan sairaita ja sairastuneita.

Mantereelle keskittyneen hallinnon johdossa ovat valtaa pitävän armeijan korkea-arvoisimmat jäsenet. Armeija hallitsee nimellisesti koko suurta mannerta, mutta käytännössä kaupunkien pienemmät paikallishallinnot ovat lähialueistaan vastuussa, ja voivat käyttää valtaansa kuten parhaaksi katsovat. Tritonilla on oma, yhtä lailla armeijan johtoon perustuva hallintonsa, joka pyrkii olemaan riippumaton mantereen hallinnosta. Yhteishallinnon alla on Calibanin saaristo, joka saa resurssinsa lähimmiltä kaupungeilta. Nimellinen verotus, jossa verottajat vetävät välistä, rahoittaa hallinnon myös kaupungeissa.

Suuret linnat ja romanttiset tarinat ovat usein pelkkää kuvitelmaa, sillä maailman suurin kaupunkikaan ei kiiltele upeine rakennuksineen, vaan keskivertokansalaisten rakentamien talojen muodostama kaupunki on rakentunut vaiheikkaan historian seurauksena suoraan meren äärelle kauppareittien ja kalastuksen takia. Kylät ovat rakentuneet melko tasaisin välimatkoin matkustamisen helpottamiseksi, ja kaupungit kasvaneet vehreille alueille tai merenrantaan elinkeinojen perässä. Suuriksi kaupungeiksi laskettavia asutuskeskuksia on kaksi; pääkaupunki Dione sekä Phoebe, jossa sijaitsee ainut hallinnon rahoittama kirjasto.

Pukeutuminen noudattaa hyvin käytännöllistä ja yksinkertaista linjaa niin kauan, kun omaa varallisuutta ei tarvitse esitellä vaatteiden avulla. Vaatteiden tyyli vaihtelee tarpeen mukaan mitäänsanomattomista työasuista ja kansanvaatteista alkaen aina koreisiin ja näyttäviin juhla-asuihin asti.
Materiaaleina pääsääntöisesti käytetään villaa sen helpon saatavuuden ja helpon työstettävyyden takia. Pellavaa ja puuvillaa käytetään, kun sitä on saatavissa miellyttävämmän käyttökokemuksen takia, vaikka se ei vedä vertoja villan lämpimyydelle. Silkkiä käytetään vain harvoin, kalleimmissa ja arvokkaimmissa vaatekappaleissa.
Koristeita, mm. kirjailua ja värjäämistä käytetään paikallisesti kankaiden koristeluun ja muokkaukseen. Kirjailuja käytetään eri materiaalien koristeluun, mutta laadun ja hinnan määrittelee langan materiaali, miten se on kirjailtu ja mihin materiaaliin kirjailut ovat tehty. Värjääminen on hidasta, eikä tuota aina tasaista tulosta, joten se on sitä kalliimpaa, mitä kirkkaampia tai harvinaisempia värejä tarvitaan. 

Hygieniataso on vaihtelevaa. Yleistä käytäntöä peseytyä säännöllisesti ei ole, ja lähinnä hajuhaittoja ehkäistään toisinaan peseytymällä, ja vaatteita pesemällä, mutta myös vaatteisiin piilotettavilla voimakkaasti tuoksuvilla yrteillä tai hajuvesillä, jotka voivat olla tuoreita tai kuivattuja. Eri rotujen, mutta myös yksilöiden käsitykset hygieniasta vaihtelevat suuresti.

Hygieniataso vaikuttaa suoraan myös siihen, mitä juodaan ja syödään niin majataloissa kuin yksityisissä piireissä. Pienissä kylissä puhdasta vettä on helpommin saatavilla, kun taas suurissa kaupungeissa tarjolla on muita tapoja kostuttaa kuivaa kurkkua. Juomana käytetään pääsääntöisesti halpaa, hieman käynyttä simaa, jota juovat kaikki lapsista aikuisiin. Käymisaikaa ja mahdollista alkoholipitoisuutta säädellään mieltymysten tai tarpeen mukaan. Siman lisäksi yleisenä juomana ovat erilaiset mehut ja joissain tapauksissa limonadi. Limonadeja saadaan käyttämällä erityyppisiä mehuja, ja niitä suositaan pidemmän säilyvyysajan vuoksi. Aikuisten yleisenä juomana pidetään erityyppisiä ja -hintaisia oluita, ja sitä maustetaan ja makeutetaan usein hunajalla. Viinit ovat kallista herkkua, samaten kaakao ja erilaiset teesekoitukset.

Ruokavalio muodostuu suurimmaksi osaksi kahdesta peruspilarista: lihasta, tuoreena tai useimmiten säilöttynä, ja viljasta, josta leivotaan leipiä, piiraita ja jota käytetään mm. oluen tekemiseen. Vuodenajan mukaan käytetään myös muita kasviperäisiä tuotteita, kuten vihanneksia, marjoja ja sieniä. Rikkaampien ruokavalio on monipuolisempaa ja laadukkaampaa, ja he pääsevät myös maistamaan harvinaisempia ruokalajeja. Alemmilla yhteiskuntaluokilla ravinto sen sijaan on yksinkertaisempaa, tuoreita kasviksia on vähemmän käytössä, ja pahimmillaan ruokavalio koostuu pelkästään viljaperäisistä tuotteista, sillä ne ovat edullisia ja helposti saatavilla vuoden ympäri. Raaka-aineita ja erityisesti lihaa säilötään kuivaamalla, etikalla ja usein suolaamalla, mistä syystä suola onkin yleisin mauste mitä käytetään. Ruuan makua pyritään rikastamaan halvoilla mausteilla ja yrteillä, samalla peitellen parhaat päivänsä ohittaneen lihan pahaa makua.